Φιλοδοξίες, αυτοπεποίθηση, όνειρα… τα εφόδια, με τα οποία όλοι κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στην αγορά εργασίας. Μόνο που για εμάς, τις γυναίκες, όλα αυτά έχουν από πάνω τους οροφή και μάλιστα γυάλινη. Οροφή, μέσα από την οποία διακρίνονται όλα αυτά τα «αν», όλες οι παράμετροι που θα ήταν διαφορετικές, όλες οι ανισότητες που συμπορεύονται με το φύλο μας. Οφείλουμε σήμερα στον εαυτό μας ως ελληνική κοινωνία κάποιες παραδοχές. Ναι, είναι πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα. Σίγουρα όχι ακατόρθωτο, αλλά πιο δύσκολο. Γιατί μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες προκλήσεις ήδη από το προενταξιακό στάδιο στην αγορά εργασίας και κατά την ανέλιξή της σε αυτήν.
Γράφει η Πορφυλένια Κανελλοπούλου
Προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, τη μικρή συμμετοχή γυναικών στον εγχώριο καταμερισμό εργασίας, την υποεκπροσώπησή τους σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλά και την υπερεκπροσώπησή τους σε άλλα.
Είναι ζητήματα που συνδέονται άμεσα με το πόσο συνεκτικός μπορεί να είναι ο κοινωνικός μας ιστός, με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με βαθιά ριζωμένα στερεότυπα στη χώρα μας. Αποτελούν όμως και ορόσημα ορατότητας και ίσων ευκαιριών για μια κοινωνία πραγματικά συμπεριληπτική που πρέπει να «πιάσουμε».
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να συμβιβάζεται με τις παρυφές της επιτυχίας αλλά να κατακτά τις ανδροκρατούμενες κορυφές. Και σε αυτήν τη δύσκολη ανάβαση έχει μαζί της ως συνοδοιπόρο τις αποφάσεις, τα κείμενα και τις πρωτοβουλίες που η ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκουμε, παράγει συστηματικά.
Από την αρχή για ίσες απολαβές που κατοχυρώθηκε με το άρθρο 157 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, στην Οδηγία 2023/970 για την ισότητα της αμοιβής μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας, αλλά και τη Διακήρυξη της La Hulpe για το Μέλλον της Ευρώπης, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι βασικοί άξονες ενδυνάμωσης της θέσης της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα περισσότερη διαφάνεια και ειλικρίνεια από επιχειρήσεις.
Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πυξίδα τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη που συνεχώς εμπλουτίζεται, διορθώνει αδικίες ετών, αλλάζοντας το απαρχαιωμένο status μιας αγοράς εργασίας που κραύγαζε για ανανέωση και για περισσότερη συμμετοχή. Με πυλώνες την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή, προωθεί τομές που είχε τόσο ανάγκη η χώρα μας.
Και τελικά εκπληρώνει την πιο ουσιαστική υπόσχεση προς όλες μας. Να κρινόμαστε με βάση τις δεξιότητές μας και όχι το φύλο μας. Να σπάμε τις γυάλινες οροφές που κάποτε έμοιαζαν υποβλητικές. Να διεκδικούμε και να ξεφεύγουμε από το πεπατημένο μονοπάτι που χάραξαν κάμποσα χρόνια πριν για εμάς χωρίς εμάς.
Η κυρία Κανελλοπούλου είναι δικηγόρος και εκπρόσωπος Τύπου ΟΝΝΕΔ