Σε σημείο… βρασμού βρίσκεται η χώρα μας, με το θερμόμετρο επί 12 μήνες να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φθάνοντας στον φετινό Ιούνιο, που κατέχει την πιο δυσάρεστη πρωτιά: ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών. Όπως τονίζει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι σίγουρα πρόκειται για έναν πολύ ζεστό Ιούνιο, τον πιο ζεστό σε διάρκεια σε μέσες τιμές από ποτέ, αλλά και με θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές όσο και ως προς τις ελάχιστες.
Στο τέλος του μήνα θα μπορεί να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα, όμως η κακή χρονιά από την αρχή φάνηκε: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με εξαίρεση τον Μάιο, οι υπόλοιποι μήνες καταγράφουν τιμές πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. «Από τον Ιούλιο του 2023 όλες οι Περιφέρειες της χώρας είχαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση τον Μάιο, που στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ήταν λίγο πιο κάτω από τα κανονικά. Σε Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη για 12 συνεχόμενους μήνες οι θερμοκρασίες είναι συνεχώς πάνω από τα κανονικά με έναν ανύπαρκτο χειμώνα», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι φαίνεται πως παγιώνεται μια αλλαγή.
«Η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλες περιόδους είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο», υπογραμμίζει. Συνθήκες καύσωνα είχαν καταγραφεί και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019, ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να έχει σαν μέσο όρο τις τιμές που έχουν καταγραφεί φέτος. «Το 2007 είχαμε την υψηλότερη θερμοκρασία που είχαμε καταγράψει στην Αθήνα – στο κέντρο, στο Θησείο ήταν 44,8 βαθμούς. Ήταν όμως ένα μικρό διάστημα μερικών ημερών. Αλλά σαν μήνας δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι αναμένονται και την επόμενη εβδομάδα υψηλές θερμοκρασίες.
ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ
Μαζί με το νέο μπαράζ ζέστης αναμένονται και ξηρές καταιγίδες, που ενοχοποιούνται για πολλές πυρκαγιές. «Πολλές φορές τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από τη χώρα μας διέρχονται διαταραχές που προκαλούν βροχές και καταιγίδες αλλά με σχετικά μικρά ύψη υετού. Παρ’ όλα αυτά κατά τη διέλευση των διαταραχών έχουμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς που προκαλούν φωτιές σε αρκετές περιοχές», εξηγεί σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, προειδοποιώντας ότι το φετινό καλοκαίρι έχουν ήδη παρατηρηθεί αυξημένες τέτοιες καταιγίδες, που αποτελούν πραγματικό «ηλεκτροσόκ» για τη φύση που «διψάει» από την ξηρασία.
nkaramanou@gmail.com