Μαθητές χωρίς δημιουργική σκέψη

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της PISA για τα ελληνόπουλα: Υπερέχουν σε περιέργεια και στοχοπροσήλωση, διαχειρίζονται δύσκολα το άγχος και τα συναισθήματά τους
18:31 - 19 Ιουνίου 2024

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της PISA, που δείχνουν τον δρόμο για τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν από το υπουργείο Παιδείας από το προσεχές σχολικό έτος, με δέσμη μέτρων για περαιτέρω ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

Στην κύρια έρευνα PISA 2022 έλαβαν μέρος 690.000 μαθητές από 81 χώρες (38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 43 επιπλέον χώρες), εκπροσωπώντας περίπου 29.000.000 δεκαπεντάχρονων μαθητών. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 6.578 μαθητές γεννημένοι το 2006 από 242 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο δημιουργικής σκέψης είναι κατά φθίνουσα σειρά (με άριστα το 60) η Σιγκαπούρη (41), η Κορέα (38), ο Καναδάς (38), η Αυστραλία (37), η Νέα Ζηλανδία (36), η Εσθονία (36), η Φινλανδία (36), η Δανία (35), η Λετονία (35), το Βέλγιο (35), η Πολωνία (34) και η Πορτογαλία (34). Πρόκειται για τις χώρες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις και στα βασικά γνωστικά αντικείμενα που εξετάζει η έρευνα PISA (Μαθηματικά, Κατανόηση Κειμένου, Φυσικές Επιστήμες).

ΣΤΗΝ 38η ΘΕΣΗ

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της επίδοσης στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών. Με βάση αυτή την επίδοση η Ελλάδα κατατάσσεται 38η ανάμεσα στις 64 συμμετέχουσες χώρες, με επίδοση 27 μονάδες έναντι 33 μονάδων του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Γενικά οι μαθητές σε επίπεδο ΟΟΣΑ ήταν καλύτεροι στη δημιουργική έκφραση (γραπτή και οπτική) από την επίλυση προβλημάτων (κοινωνικών ή επιστημονικών). Στην Ελλάδα οι μαθητές διακρίθηκαν σχετικά περισσότερο στην παραγωγή πρωτότυπων ιδεών και στην οπτική έκφραση, ενώ υστέρησαν στην επίλυση επιστημονικών προβλημάτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ΟΟΣΑ τα κορίτσια, οι μαθητές με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι μαθητές σε σχολεία με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό προφίλ, οι μαθητές που δεν έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι μαθητές σε αστικές περιοχές και αυτοί που φοιτούν σε Γενικά Λύκεια επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη.

ΕΥΦΥΪΑ

Περίπου οι μισοί μαθητές σε επίπεδο ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη δημιουργικότητά τους, ενώ 6 στους 10 πιστεύουν το ίδιο για την ευφυΐα τους. Αντίθετα, στην Ελλάδα οι μαθητές δεν υιοθετούν στην πλειοψηφία τους την αντίληψη περί δυνατότητας βελτίωσης αυτών των χαρακτηριστικών τους (μόνο 4 στους 10 υιοθετούν την εν λόγω αντίληψη). Επίσης, στην Ελλάδα η εν λόγω αντίληψη δεν επηρεάζεται από το κοινωνικό υπόβαθρο των μαθητών.

Οι μαθητές στην Ελλάδα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα περιέργειας, επιμονής, στοχοπροσήλωσης, υιοθέτησης εναλλακτικών οπτικών και αυτοπεποίθησης σε νέες εμπειρίες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους και στον έλεγχο των συναισθημάτων τους.

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι μαθητές στην Ελλάδα συμμετέχουν περισσότερο από άλλες χώρες του ΟΟΣΑ σε εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές δημόσιων σχολείων και ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές στην Ελλάδα έχουν αρκετά υψηλότερες εκπαιδευτικές προσδοκίες σε σχέση με τους μαθητές στον ΟΟΣΑ. Τέλος, οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία χρησιμοποιούν λιγότερο τις ψηφιακές τεχνολογίες για μαθησιακούς σκοπούς στο σχολείο.

isminichar@yahoo.gr