Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την «επέλαση» του κοκίτη στη χώρα μας. Αυτή η άκρως λοιμώδης νόσος, που οφείλεται σε βακτήριο, «χτυπάει» πια ολόκληρη την Ευρώπη με τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτοξεύεται.
Όπως έγινε γνωστό, στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30 Μαΐου έχουν δηλωθεί 230 κρούσματα κοκίτη, την ώρα που το 2023 είχαν δηλωθεί μόλις 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 133 από τα συνολικά 230 κρούσματα (57,8%) αφορούν παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, ενώ τα 58 (25,2%) αφορούν βρέφη έως 12 μηνών.
Τέλος, 34 κρούσματα (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας έως 2 μηνών, 2 από τα οποία έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κοκίτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο ΕΟΔΥ συνιστούν:
– Την εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.
– Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκίτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
– Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
– Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP.
– Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωίδων πριν από την έξοδό τους από το μαιευτήριο.
– Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκίτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.
ven.ygeia@gmail.com