Ένα αξέχαστο ταξίδι στον μυστηριώδη κόσμο τού διαστήματος μπορούν να κάνουν μικροί και μεγάλοι, μέσω virtual reality, σε έναν ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το Space to Ground είναι το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα, εμπνευστής και δημιουργός του οποίου είναι ο Σταύρος Σεκερτζής, ηλεκτρονικός μηχανικός με ειδίκευση στα πολυμερή υλικά. «Όσοι βρεθούν στον χώρο μας μαθαίνουν για τα πειράματα της NASA μέσα από ζωντανές βιόσφαιρες και MS Space.
Το Space to Ground είναι το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα κλειστών οικοσυστημάτων», είπε στο ΑΠΕ ο κ. Σεκερτζής, επισημαίνοντας ότι αυτό που μαγνητίζει τα βλέμματα και το σημείο στο οποίο το σύνολο των επισκεπτών στέκεται για να φωτογραφηθεί είναι το αντίγραφο της στολής του Αμερικανού αστροναύτη που πάτησε στη Σελήνη, του Νιλ Άρμστρονγκ: «Η στολή είναι από μόνη της ένα σεμινάριο για ώρες.
Εντυπωσιακό είναι ότι έχει 21 λεπτά στρώματα από νεοπρένιο και μεταλλοποιημένο πολυεστέρα, που προστάτευαν τους αστροναύτες από τις ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία. Η λύση δόθηκε με το νέο υπερσύγχρονο και επαναστατικό υλικό Beta, φτιαγμένο από γυάλινες μικροΐνες επικαλυμμένες με teflon», είπε. Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες μπορούν να φυτέψουν φυτά όπως οι αστροναύτες με τεχνολογία πολυμερών, να δουν αλλά και να αγγίξουν σωλήνες MS Space που χρησιμοποιήθηκαν στον διαστημικό σταθμό Mir και στον διεθνή διαστημικό σταθμό, στα προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα: «Θα μπορούν και να αγγίξουν, να ταΐσουν και να παρατηρήσουν ζωντανές βιόσφαιρες που ενσωματώνουν τις κυριότερες λειτουργίες του πλανήτη μας. Να δουν και να αγγίξουν τροφές αστροναυτών και να μάθουν το πρωτόκολλό τους όσον αφορά τη διατροφή και την υγιεινή κατά τη διαμονή τους στο διάστημα, αλλά και κατά την εκπαίδευσή τους στη Γη.
Θα δουν, επίσης, κομμάτια από άλλους πλανήτες όπως πέτρες από τον Άρη και τη Σελήνη που μεταφέρθηκαν στη γη, αλλά και σημαντικούς μετεωρίτες, μέχρι και τον μετεωρίτη Planet Killer που έπεσε στη γη πριν 66.000.000 χρόνια».