Ο δάγκειος πυρετός απειλεί τον μισό πληθυσμό της Γης

Το αφρικανικό κουνούπι τίγρης και ο ρόλος του στη μετάδοση του ιού - Καθησυχαστικός ο Γκίκας Μαγιορκίνης
18:29 - 30 Μαΐου 2024

Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει επιδημία δάγκειου πυρετού, όπως αυτή που είχε καταγραφεί πριν από περίπου έναν αιώνα, όταν χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Αυτό τόνισε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, μεταφέροντας την αγωνία που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, είχε αναφερθεί στην επιδημία του 1927-28.

«Στην Ελλάδα δεν περιμένουμε επιδημία της τάξης του ’27-’28 από τον δάγκειο πυρετό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ στον Σκάι, ενώ εξήγησε ότι «στη χώρα μας υπάρχει το επίμαχο ασιατικό κουνούπι τίγρης, το οποίο όμως δεν τσιμπάει πολλούς ανθρώπους». Σημειώνεται ότι το αφρικανικό κουνούπι τίγρης είναι αυτό που τον μεταδίδει αποτελεσματικότερα, «το οποίο ευτυχώς δεν ενδημεί στην Ελλάδα». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο δάγκειος πυρετός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Πάντως, ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού σε πολλές χώρες, με δεκαπλάσια αύξηση της επίπτωσης παγκοσμίως τα τελευταία 20 έτη, με ταχεία εξάπλωση της νόσου και μεγάλες επιδημίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως αυτές τις μεταφέρει ο ΕΟΔΥ, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης βρίσκεται σε κίνδυνο προσβολής από δάγκειο πυρετό, με 100.000.000-400.000.000 λοιμώξεις να συμβαίνουν ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα καταγράφεται κατά τη διετία 2023 και 2024 μία «πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.

Ο δάγκειος πυρετός και οι νόσοι chikungunya και zika οφείλονται σε ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti αλλά και -δευτερευόντως- του είδους Aedes albopictus). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν άτομα που είναι ήδη μολυσμένα με τον ιό.

Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, στην αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον δυτικό Ειρηνικό.