Οι ισχυρές προσωπικότητες του Τάγματος Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

17:03 - 28 Μαΐου 2024

Παρέλαση δισεκατομμυριούχων, κορυφαίων επιστημόνων και εξεχουσών προσωπικοτήτων από 22 χώρες έχουμε από προχθές στην Αθήνα με αφορμή το 4ο διεθνές συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το συνέδριο με τίτλο «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, διεξάγεται στη Στοά του Αττάλου, στην Παλιά Βουλή και στο Ζάππειο, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Χθες απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων της πίστης μας: «Η στήριξη διεθνώς των ανθρώπων της πίστης οφείλει να αποτελεί μέλημα όλων μας, σε μια εποχή ραγδαίας εκκοσμίκευσης και γενικευμένης αποστασίας». Στο συνέδριο θα συζητηθούν καίρια θέματα, όπως η μεταχείριση που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το αυξανόμενο κύμα του απολυταρχισμού, οι επιπτώσεις του στις θρησκευτικές κοινότητες καθώς και ο ρόλος της θρησκείας στη γεωπολιτική. Το συνέδριο διοργανώνεται από τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Πρόκειται για μία ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο έργο της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και της διασφάλισης του μέλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί το κέντρο για περισσότερους από 300.000.000 ορθόδοξους χριστιανούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο συνέδριο της Αθήνας συμμετέχουν 1.250 Άρχοντες, από τους οποίους οι 700 προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μεταξύ τους είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο διοικητής των Αρχόντων των ΗΠΑ που ανήκουν στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αντώνης Λυμπεράκης, ο υποδιοικητής και δικαστικός Θεόδωρος Μποζονέλης, καθώς και ο πνευματικός σύμβουλος του τάγματος, πατήρ Άλεξ Καρλούτσος, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτή τη διεθνή διάσκεψη. Μάλιστα στην Αθήνα βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, ο λομπίστας Μάικ Μανάτος, ο μεγαλοκατασκευαστής Γιώργος Παντελίδης, το πρώην στέλεχος της υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ Άλεξ Πρίτσος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαρυγγάκης, και ο πρόεδρος των Ελλήνων δικηγόρων της Νέας Υόρκης, Γιώργος Ζαπάντης. Συμπροεδρεύοντες του συνεδρίου είναι ο Άρχοντας Αθανάσιος Μαρτίνος, πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, και ο Άρχοντας δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, εθνικός διοικητής των Αρχόντων Αμερικής.

Ο Άρχων μέγας ακτουάριος και εθνικός διοικητής των Αρχόντων στην Αμερική Αντώνιος Λυμπεράκης

Περίπου 100 από τα μέλη αυτής της αδελφότητας ζουν στην Ελλάδα και είναι διακεκριμένες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, όπως ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος με το ανώτερο οφίκιο του μεγάλου λογοθέτη, ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, που είναι Άρχων κουροπαλάτης, ο τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς Σπύρος Λάτσης, Άρχων ακτουάριος, ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Άρχων ρεφερενδάριος, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που είχε χειροθετηθεί το 2021 Άρχων πρωτασηκρήτης, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, Άρχων δικαιοφύλαξ, ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης από τη Θεσσαλονίκη, Άρχων έκδικος, καθώς και μέλη των οικογενειών Γουλανδρή και Λεμού. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα, η γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, και ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grusas. Χθες βράδυ, παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων από τον Αθανάσιο και τη Μαρίνα Μαρτίνου στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί κοκτέιλ στους κήπους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στο Κολωνάκι. Αύριο θα γίνει αποχαιρετιστήριο δείπνο στον χώρο του Ζαππείου.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος , ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος παρακολουθούν ομιλίες κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Άρχοντες του Αγίου Ανδρέα οργανώθηκαν επίσημα ως Knights of St. Andrew το 1966, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, με πρώτο διοικητή τον Πιέρ Ντε Μετς, που παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1976 και είχε τον τίτλο του Άρχοντα μεγάλου σκευοφύλακα. Κατόπιν, η αδελφότητα μετονομάστηκε σε Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, με διοικητή τον Αντώνιο Μπόρντεν, τον οποίο διαδέχθηκε ο Κρις Φίλιπ, ενώ το 1998 τη διοίκηση ανέλαβε ο δρ Αντώνης Λυμπεράκης. Οι τίτλοι απονέμονταν από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και διατηρούνται ακέραιοι εδώ και αιώνες. Μετά το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι διακρίσεις αυτές αποδίδονται σε όσους εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας. Στην κορυφή των οφίκιων βρίσκεται αυτό του μεγάλου λογοθέτου και ακολουθούν τα οφίκια του χαρτοφύλακος, του πρωτονοταρίου, του ρήτορος, του ρεφερενδαρίου, του υπομνηματογράφου, του πρωτέκδικου, του ιερομνήμονος, του χαρτουλαρίου, του δικαιοφύλακος, του νομοφύλακος, του ακτουαρίου, του δεπουτάτου. Βιομήχανοι, εφοπλιστές και δεκάδες άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι της διανόησης και της τέχνης είναι οι μεγάλοι κληρονόμοι των τίτλων αυτών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

evapapadatou@gmail.com