Δακρυσμένες εκδηλώσεις με θλιμμένα τραγούδια για να μην ξεχάσει ποτέ κανείς

Ανατριχίλα στον Άγνωστο Στρατιώτη από τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς, που τίμησαν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων στα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
15:59 - 20 Μαΐου 2024
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 19 Μαΐου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με συγκινητικές εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα τιμήθηκε η τραγική επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος φορτίστηκαν συναισθηματικά κατά την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, που έγινε από δύο Ευζώνους οι οποίοι φορούσαν την ποντιακή στολή για να τιμήσουν την ημέρα μνήμης.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), ενώ στο σημείο βρέθηκαν ποντιακοί σύλλογοι και ποντιακά σωματεία, που πραγματοποίησαν μνημόσυνο και δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η Θεσσαλονίκη τίμησε τα 353.000 θύματα της ποντιακής γενοκτονίας με επιμνημόσυνη δέηση στον ναό της Αγίας Σοφίας (ναός της του Θεού Σοφίας) και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ακολούθησαν ομιλίες από τους προέδρους των ποντιακών ενώσεων και ομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνας Σαχινίδου: «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη μνήμη. 353.000 αθώα θύματα και ψυχές που χάθηκαν και απάνθρωπα παραμένουν μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, ενώ ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο μικρός λυράρης Αρσένιος Ορφανίδης, που έπαιξε τον Ύμνο στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Ευστάθιου Κωνσταντινίδη (ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού), του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στυλιανού Αγγελούδη, και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και ποντιακών ομοσπονδιών.

Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν και στις έδρες των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη έγινε τουρνουά σκάκι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη συμμετοχή 200 σκακιστών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αργά το απόγευμα διεξήχθη ειρηνική πορεία από ποντιακούς συλλόγους προς το τουρκικό προξενείο.

ΠΥΡΡΙΧΙΟ ΠΕΤΑΓΜΑ

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης τίμησε, το βράδυ του Σαββάτου, ο Δήμος Πειραιά τη συμπλήρωση 105 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, που κοσμείται από το Πυρρίχιο Πέταγμα. Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου -έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, που ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017 με δωρεά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελου Μαρινάκη- φωταγωγήθηκε συμβολικά με κόκκινο χρώμα.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και ακολούθησαν ποντιακοί χοροί και τραγούδια, καθώς και αφηγηματικά δρώμενα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Υφαντίδη.

evapapadatou@gmail.com