Στην παραπομπή με το ερώτημα της διακοπής των συμβάσεων 50 συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατρών έχουν ήδη προχωρήσει το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Αιτία είναι το γεγονός ότι οι 50 αυτοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται από τη διοίκηση του οργανισμού και το υπουργείο Υγείας ότι δεν παρείχαν επαρκείς και ικανοποιητικές έγγραφες εξηγήσεις για τη θεωρούμενη ως υπέρμερτη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, «έχουμε βάλει τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία για πρώτη φορά εφαρμόζονται, και έχουμε επαναφέρει τους κόφτες στη συνταγογράφηση. Βάλαμε ειδικό νόμο για να μπορούμε να ελέγξουμε την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και έχουμε στείλει ήδη τους πρώτους 50 γιατρούς προς διακοπή σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε 5 μήνες».
ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Στην ίδια συνέντευξή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απεντάχθηκε το γνωστό αναλγητικό φαρμακευτικό σκεύασμα Lonarid από τη λίστα των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε τα εξής σχετικά: «Το Lonarid είναι ένα φάρμακο που η προηγούμενη εταιρεία που το παρήγε, η Boehringer Ingelheim, είχε σταματήσει να το παράγει εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα και δεν υπήρχε καθόλου. Γι’ αυτό και πολλοί νόμιζαν ότι το Lonarid έχει καταργηθεί.
Η νέα εταιρεία η οποία το αγόρασε, η Lavipharm, έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα, γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει, διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγε ούτε αυτή. Η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν αρκετά αναλγητικά στη λίστα και το Lonarid δεν είναι το μοναδικό φάρμακο, οπότε μπορεί να βγει στην αρνητική λίστα.
Από την ώρα που πήραμε αυτή την απόφαση το Lonarid θα υπάρχει σε λίγες μέρες ξανά στα φαρμακεία. Άρα, η ερώτηση είναι: Τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του, ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας; Το Lonarid λοιπόν, που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει, αυτό έκανε η συγκεκριμένη απόφασή μου».