Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πόσο φονικό είναι το αλάτι στο φαγητό μας, καθώς και πόσες… εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν με μία απλή μείωση στην ποσότητα του αλατιού, το οποίο καταναλώνουμε καθημερινά;
Κι όμως «η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σημειώνεται ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη ή 10.000 θανάτους την ημέρα και 4.000.000 ετησίως, ανέφερε χθες ο ΠΟΥ. Ο Οργανισμός κάλεσε τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι, την ώρα που 51 από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.
«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπέρταση, η οποία προκαλείται και από το αλάτι, παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια.