Συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, που είχε νομοθετήσει ως υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, ενώ απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε ότι το νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, ως προς τη συμμετοχή και τα προσόντα εκλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των εσωτερικών μελών του, είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε: «Όταν είχαμε φέρει το 2022 τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, είχαν εγερθεί πολλές φωνές επικαλούμενες αντισυνταγματικότητα του νόμου. Είχαμε σθεναρά υποστηρίξει εντός και εκτός Βουλής ότι ο νόμος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και πράγματι αυτό αποδείχθηκε σήμερα».
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ ελήφθη μετά την προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η υπ’ αριθμόν 4211/9.8.2022 ΚΥΑ για τη «διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου».
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενόψει της σαφούς κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ και της ευρείας ευχέρειας του νομοθέτη να μεταβάλλει κατά τις εκάστοτε αντιλήψεις του το μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης των ΑΕΙ, το θεσπιζόμενο με τις διατάξεις του ν. 4957/2022 νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ δεν χαρακτηρίζεται από υπερσυγκεντρωτισμό, αλλά, αντιθέτως, στοχεύει στον περιορισμό του υπερσυγκεντρωτισμού.
ΚΑΜΙΑ ΤΑΥΤΙΣΗ
Περαιτέρω, δεν υφίσταται ταύτιση στο πρόσωπο του πρύτανη της ιδιότητας του ελέγχοντος και του ελεγχομένου, καθόσον καθορίζεται στον νόμο η διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του πρύτανη και η δυνατότητα παύσης του με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης. Τέλος, δεν θίγεται η ουσιαστική και ενεργός συμμετοχή των καθηγητών στη διοίκηση του ΑΕΙ, εφόσον τα μέλη ΔΕΠ εκπροσωπούνται άμεσα ή έμμεσα στο ΣΔ.
Οι σύμβουλοι του ΣτΕ υπογραμμίζουν: «Η ρύθμιση δεν παραβιάζει, κατ’ αρχήν, την αρχή της αναλογικότητας, δοθέντος δε ότι τα εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ έχουν τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας και εκλογής στη θέση του εσωτερικού μέλους στο ΣΔ του ΑΕΙ που υπηρετούν, δεν θεσπίζεται αδικαιολόγητη διάκριση των ομοτίμων και αφυπηρετησάντων έναντι των εν ενεργεία καθηγητών, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, ούτε συντρέχει παραβίαση των αρχών της αξιοκρατίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας».
isminichar@yahoo.gr