Καταρτισμένες, δίκαιες, μαχητικές, τέσσερις εκκολαπτόμενες Ελληνίδες δικαστικοί λειτουργοί κατάφεραν να διακριθούν στην Ευρώπη, κερδίζοντας την πρώτη θέση σε διαγωνισμό εικονικής δίκης που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας. Τα «χρυσά» κορίτσια της Νομικής Αθηνών του ΕΚΠΑ είναι η Μαρία Μαργαρίτη, η Μαρία Φεφέ, η Ροδάνθη Καραβασίλη και η Δανάη Αργυροπούλου, ενώ είχαν στον πλευρό τους την καθηγήτρια Νομικής Αθηνά Δημοπούλου και τους προπονητές τους. Όπως δήλωσε η Αθηνά Δημοπούλου στην ΕΡΤ, η πρωτιά «ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ καλής προετοιμασίας των φοιτητών, που αφιέρωσαν πολύ χρόνο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο μαζί με τους προπονητές τους». Μάλιστα, η καθηγήτρια της Νομικής επεσήμανε ότι και η περσινή ομάδα Ελλήνων φοιτητών είχε πάλι κατακτήσει την πρωτιά στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2023.
Ο διαγωνισμός, που διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα, είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας και αυστηρούς κανόνες, ενώ έλαβαν μέρος οκτώ πανεπιστήμια από έξι χώρες. Οι Ελληνίδες φοιτήτριες κατάφεραν να επικρατήσουν αγορεύοντας απέναντι σε παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια όπως αυτά του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Όπως ανέφεραν στο ertnews.gr για την επιτυχία τους, οι φοιτήτριες είχαν ρόλους ενάγοντος και αντιδίκου σε δύο υποθέσεις, ενώ έπρεπε να απαντήσουν και σε ερωτήσεις των κριτών και να επικαλούνται πηγές του Ρωμαϊκού Δικαίου. «Μέσα από αυτό τον διαγωνισμό μάθαμε πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε η φοιτήτρια Μαρία Μαργαρίτη, εξηγώντας πως μαζί με τις συμφοιτήτριές της κλήθηκε να επιστρατεύσει όλες τις νομικές γνώσεις που ήδη είχε λάβει και να τις επεκτείνει με καινούργιες: «Παίρνεις μια πρώτη ιδέα της μάχιμης δικηγορίας. Για μένα ήταν ένα παράθυρο που μόλις άνοιξε. Δεν το σκεφτόμουν μέχρι τώρα. Τώρα πια το σκέφτομαι».
«Αυτό που μας δυσκόλεψε ήταν η νομική θεμελίωση των επιχειρημάτων μας. Είχαμε να διαχειριστούμε ένα εξαιρετικά δύσκολο πρακτικό. Βρίσκαμε διατάξεις που συχνά αναιρούσαν τα επιχειρήματα που ήδη είχαμε επιστρατεύσει. Οπότε μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσαμε να βρούμε νέα επιχειρήματα βασισμένα σε “γερές” διατάξεις. Αυτό ήταν που μας έκανε και να ξεχωρίσουμε: το ότι το ψάξαμε σε τόσο βάθος ήταν αυτό που μας έδωσε και τη νίκη», δήλωσε η Δανάη Αργυροπούλου.

Στον προκριματικό γύρο, η ομάδα της Νομικής Αθηνών προκρίθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και αντιμετώπισε στους ημιτελικούς την Οξφόρδη. Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, όπου η ελληνική ομάδα επικράτησε έναντι της Λιέγης, όμως οι Ελληνίδες φοιτήτριες επέστρεψαν στη βάση με κάτι πολύ πιο χρήσιμο από το πρώτο βραβείο: «Έμαθα να κάνω έρευνα και να μιλάω στο κοινό. Ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που έχω ζήσει, με βοήθησε να αγαπήσω περισσότερο τη νομική επιστήμη», τόνισε η Μαρία Φεφέ.