Στον απόηχο της απόσυρσης του εμβολίου της κατά του νέου κορωνοϊού από όλο τον κόσμο, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει υπερήφανη για την προσφορά του εμβολίου στην πιο δύσκολη, αρχική φάση της πανδημίας.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία εξηγεί ότι η μείωση της ζήτησης του εμβολίου της λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», που στοχεύουν τις νέες μεταλλάξεις του ιού, την ανάγκασε να το αποσύρει, συμπληρώνοντας ότι 3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, σώθηκαν πάνω από 6.500.000 ζωές μόνο τον πρώτο χρόνο.
Την ίδια στιγμή, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, τονίζει μεταξύ άλλων στην πλατφόρμα Χ ότι «εμβολιάσαμε με AZ μόνο μέχρι τα μέσα του 2021 και μετά περάσαμε 100% στα mRNA εμβόλια. Ποτέ δεν εμβολιάσαμε με AZ άτομα νεότερα των 30 ετών, που θα είχαν αμφίβολη ή αρνητική ισορροπία οφέλους – κινδύνου. Εμβολιάσαμε τις ηλικίες όχι γιατί οι ζωές τους μετράνε λιγότερο (έλεος!), αλλά γιατί το όφελός τους από τον εμβολιασμό (και με AZ) ήταν μεγαλύτερο. Εντέλει, για όλες τις ηλικίες περάσαμε αποκλειστικά στα mRNA εμβόλια, τα οποία αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά και πιο ασφαλή (δεν σχετίζονται με σύνδρομο VITT)».
Από τη δική της πλευρά, πάντως, η ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ανέφερε χθες ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι γυναικών ύστερα από εμβολιασμό με AstraZeneca.
«Υπήρξαν αρκετά περιστατικά επιπλοκών, μπορεί να πλησίαζαν και τα 100, δεν είναι γνωστά, στις 300.000 δόσεις», είπε η κυρία Λινού στο Action24. «Επιπλέον, αυτά που ήταν σοβαρά και οδήγησαν σε θάνατο ήταν περίπου τρεις γυναίκες. Βέβαια, τρεις γυναίκες δεν είναι κάτι αμελητέο, δεν έπρεπε να το έχουμε. Και αν μπορούσαμε να το αποφύγουμε, έπρεπε να το έχουμε κάνει», συνέχισε.