Ισχυρή ασπίδα κατά της άνοιας αποτελεί το ελαιόλαδο, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για χιλιάδες άτομα, διαπιστώνοντας ότι όσα κατανάλωναν τουλάχιστον επτά γραμμάρια ελαιόλαδου σε καθημερινή βάση είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.
Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τους περισσότερους ανθρώπους, όμως σε αυτή τη νέα μελέτη η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδείξεις ότι η καθημερινή χρήση του ελαιόλαδου μπορεί να είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες της μεσογειακής διατροφής.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία περισσότερων από 60.000 γυναικών που συμμετείχαν στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (Nurses’ Health Study) και περισσότερων από 31.000 ανδρών που συμμετείχαν στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας (Health Professionals Follow-up Study). Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι 4.751 από τους συνολικά 92.383 ασθενείς είχαν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Συγκρίνοντας τις ιατρικές πληροφορίες με τη διατροφή τους, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο καθημερινά κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες σχετικές με την άνοια.
Η επιστημονική ομάδα συμπεραίνει λοιπόν ότι η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου είναι ικανές να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.