«Σπάει» το άβατο του ιερού η Αντζελίκ Μολέν ή -κατά το χριστιανικό της όνομα- Αγγελική, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που χειροτονήθηκε διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή. Η νεαρή γυναίκα χειροτονήθηκε διακόνισσα από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ τη Μεγάλη Πέμπτη, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η διακόνισσα Αγγελική μίλησε για το τρακ που είχε κατά τη χειροτονία, κάτι που, όπως είπε, έφυγε γρήγορα και αισθάνθηκε σίγουρη και με αυτοπεποίθηση. «Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο ιερό, αλλά όταν ο Μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω εκεί, ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν κι ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη», είπε η ίδια, η οποία είναι μέλος της ορθόδοξης κοινότητας της Ιεραποστολής του Αγίου Νεκταρίου κι επί χρόνια έχει εργαστεί για την ορθόδοξη νεολαία της Ζιμπάμπουε.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Η νεαρή γυναίκα, που αυτή την περίοδο σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές, έχει οργανώσει κατά το παρελθόν εκκλησιαστικό σχολείο, ομάδες για μητέρες και συναντήσεις νέων. Είναι πρόσωπο γνωστό, ενεργό και αγαπητό και για τον λόγο αυτό η αντίδραση από την κοινότητά της ήταν θετική. Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, η διακόνισσα θα έχει λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες: «Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις ορθόδοξες ακολουθίες μας». Ωστόσο, η διακόνισσα δεν γίνεται ιερέας, είναι ο πρώτος βαθμός ιεροσύνης και δεν μπορεί να κάνει μυστήρια από μόνη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής ήταν το αποτέλεσμα ασταμάτητων προσπαθειών σε πολλά μέρη του κόσμου από το 1855 για την αναβίωση του αρχαίου τάγματος των διακονισσών στην Ορθόδοξη Εκκλησία (το οποίο άκμασε κατά τη διάρκεια των πρώτων χιλίων ετών του Χριστιανισμού). Από τότε -δηλαδή σχεδόν 170 χρόνια- έχουν γίνει πολυάριθμες εκκλήσεις να αναβιώσει ο θεσμός, με στόχο την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Το 2017, έγιναν τα πρώτα βήματα για την αναβίωση του τάγματος των διακονισσών στην Αφρική, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έκειρε μοναχές πέντε γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τα καθήκοντά τους είναι να βοηθούν τις κοινότητες με διάφορα θέματα, όπως οι γυναικείες βαφτίσεις, η μεταφορά της Θείας Ευχαριστίας στους κατοίκους και η φροντίδα των ασθενών, αλλά και να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, τη διοικητική εργασία και σε άλλες διακονίες που έχουν να κάνουν κυρίως με τις γυναίκες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Στην Εκκλησία και την ιεραποστολή της Αφρικής υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, σύμφωνα με την κανονολόγο-θρησκειολόγο Αρετή Δημοσθένους: «Δεν υπάρχουν αρκετοί άντρες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν ιερείς και διάκονοι, καθώς πρέπει να είναι αγνοί και να μην έχουν κάνει κάποιο σοβαρό αμάρτημα. Επίσης, η μητέρα στις αρχαίες αφρικανικές κουλτούρες θεωρείται ιερή, γιατί παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να φέρνει στον κόσμο παιδιά», είπε η κυρία Δημοσθένους μιλώντας στο SigmaLive και πρόσθεσε: «Τους πρώτους αιώνες της χριστιανοσύνης υπήρχαν γυναίκες διάκονοι, αλλά ήταν μια σεμνή κουλτούρα. Τους τελευταίους αιώνες, η Εκκλησία, για να προστατεύσει τον άνθρωπο που είναι μέσα στο ιερό -ως ιερέας- και να μην έχει άλλες σκέψεις, πονηρές, έβγαλε τη γυναίκα εκτός ιερού», είπε χαρακτηριστικά.
evapapadatou@gmail.com