Στο σκαμνί πάλι (όλοι) για το Μάτι

Στόχος των δικαστικών Αρχών η εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι τον Ιούλιο του 2026 για να μην παραγραφούν τα αδικήματα
18:35 - 9 Μαΐου 2024

Από το μηδέν θα ξεκινήσει και πάλι η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες, μετά την κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών να ασκήσει έφεση κατά του συνόλου της απόφασης, που αφορά τους πέντε από τους έξι καταδικασθέντες αλλά και όσους αθωώθηκαν.

Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί ήδη λίγες ώρες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, που καταδίκασε τους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και με ποινές χρηματικές, αφού η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία για εξέταση του ενδεχόμενου άσκησης έφεσης αυτεπαγγέλτως.

Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, που εξέτασε την απόφαση, άσκησε έφεση τόσο για τις αθωώσεις όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά που δόθηκαν. Εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή τριών ετών, καθώς νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί.

Η έφεση αφορά το σύνολο της απόφασης, δηλαδή τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους πέντε εκ των έξι καταδικασθέντων, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς 10 ευρώ την ημέρα. Κατά συνέπεια, η υπόθεση θα εξεταστεί από την αρχή για όλους σε δεύτερο βαθμό και δεν θα αφορά μόνο τους καταδικασθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, με παρέμβασή της ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση η πρόεδρος της έδρας Μαρία Γκιαούρη, προκειμένου εντός του Μαΐου να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να προσδιοριστεί το Εφετείο ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να τηρηθούν οι προθεσμίες για τις επιδόσεις κλήσεων προκειμένου να ανοίξει η «αυλαία» του Εφετείου οπωσδήποτε το καλοκαίρι, ακόμη και σε τμήμα διακοπών τον Ιούλιο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής. Το μεγάλο στοίχημα των δικαστικών Αρχών είναι η εκδίκαση της υπόθεσης τόσο στο Εφετείο όσο και στον Άρειο Πάγο πριν από τον Ιούλιο του 2026, οπότε και παραγράφονται τα αδικήματα, εφόσον δεν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν προχωρήσει σε αίτηση για άσκηση έφεσης και οι συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς, χαρακτηρίζοντας τις ποινές που επιβλήθηκαν ως «χάδι» και υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν άλλοι εννέα κατηγορούμενοι. «Η ενοχή των κατηγορουμένων, για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό αδιαμφισβήτητα και έπρεπε να καταγνωσθεί. (…) Η επαρκής τιμωρία των ενόχων είναι απαραίτητη για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς», ανέφεραν στην αίτηση, ενώ στο στόχαστρό τους, εκτός από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, μπήκαν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, επιμένοντας ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των άλλων και στη Ρένα Δούρου.

Τα πυρά τους είχαν στρέψει και κατά του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, εξηγώντας πως «ήταν ο πλέον αρμόδιος εξ αυτής της ιδιότητάς του τόσο για τον συντονισμό όλων των φορέων στην αντιμετώπιση πυρκαγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους όσο κυρίως για την ορθή εκτίμηση του κινδύνου και την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας στις περιπτώσεις περιφερειακών καταστροφών μεγάλης έντασης και την απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου και την ενημέρωσή τους για να απομακρυνθούν. Όμως εκείνος δεν φρόντισε, ενώ έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση εκ του νόμου λόγω της θέσης του».

Οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την επομένη της έκδοσης απόφασης ανακοίνωσαν ότι στις προθέσεις τους είναι να αποστείλουν επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, να καταθέσουν αναφορά στην Επιτροπή LIBE, αλλά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αναζητώντας δικαίωση για τους νεκρούς τους.

sofiaspingou@hotmail.com