Την οργή και την απογοήτευσή τους για τη δικαστική απόφαση εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και οι εγκαυματίες που ξεπερνούν τους 70 σε αριθμό. Για μια «απαράδεκτη» δικαστική απόφαση έκαναν λόγο οι παρευρισκόμενοι, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να μένει ασυγκίνητος όταν δημόσιοι λειτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι».
«Οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο οι 104. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι που πέθαναν μετά και δεν λογίζονται στους θανάτους και περίπου 80 σοβαρά εγκαυματίες και χιλιάδες άνθρωποι στους οποίους άφησε πληγές η ιστορία. Δεν υπήρξε παρουσία κρατικού παράγοντα», είπε ο Γιάννης Οικονομίδης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης.
«Έμεινε εκτός κάδρου ευθυνών η Αστυνομία και με ευκολία οι συνήγοροι των κατηγορουμένων έριχναν την ευθύνη σε αυτούς που έστελναν τον κόσμο μέσα στο Μάτι. (…) Κανείς δεν θα ξεχάσει την πολιτική ηγεσία τότε που έριχνε την ευθύνη στους κατοίκους για τη δήθεν παγίδα θανάτου με τα αυθαίρετα και τη μη πρόσβαση στον αιγιαλό», πρόσθεσε, δίνοντας τον λόγο στον Άρη Χερουβείμ, που έχασε στην πυρκαγιά την αδελφή, τη μητέρα του και τις δύο ανιψιές του.
«Είναι και πιασάρικο το φορτίο που κουβαλάω. Ας είναι, ας γίνω μαϊντανός, γιατί κάποιος πρέπει να τα λέει. Κανείς δεν θα δικαιωθεί για τον θάνατο δύο κοριτσιών πέντε ετών. Το κάνω μόνο για να πάω κάποια στιγμή στον τάφο της μάνας μου να της πω ότι έκανα ό,τι μπορούσα», είπε ο κ. Χερουβείμ, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος ξέσπασε κατά της Δικαιοσύνης αλλά και της κυβέρνησης, λέγοντας: «Κάποια βράδια γυρίζω σπίτι και λέω μήπως φταίω εγώ για τη φωτιά. Ακούω τη νέα ηγεσία να λέει ότι από την 1η Μαΐου αλλάζει ο νόμος. Αλλά για ποιον; Για τον εμπρηστή, όχι για το επιτελικό κράτος!».
Με τον νέο κώδικα όλοι οι υπεύθυνοι θα ήταν στη φυλακή
Τον ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε» ο Μάκης Βορίδης ως υπεύθυνο για τις ποινές-χάδι στους κατηγορούμενους αναφορικά με την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, υπογραμμίζοντας με νόημα πώς μετά την πυρκαγιά η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στην κατεύθυνση επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα.
Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης ο Ποινικός Κώδικας αυστηροποιήθηκε, τονίζοντας ότι αν σήμερα διατυπωνόταν κατηγορία εμπρησμού εξ αμελείας, με τον νέο κώδικα θα δικαζόταν ως κακούργημα. «Αν γινόταν αυτό σήμερα, τότε η ποινή των τριών ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα εκτίετο πραγματικά, θα έμπαινε στη φυλακή», είπε ο κ. Βορίδης. «Πάντως το αποτέλεσμα πόρρω απέχει από την προσδοκία για τη λεγόμενη δίκαιη τιμωρία τέτοιων άδικων πράξεων», πρόσθεσε.
Σε μια συγκριτική τοποθέτηση προχώρησε μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Φλωρίδης, καταθέτοντας και στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας τα εγκλήματα εμπρησμού και ανθρωποκτονίας, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της δικαστικής απόφασης για το Μάτι.
«Με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με 5 έτη, ενώ με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσαμε, και ξεκινά η εφαρμογή του από αύριο, θα τιμωρείται με 10 έτη», τόνισε ο υπουργός και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε: «Όταν πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίζαμε τους νέους Ποινικούς Κώδικες, η εφαρμογή των οποίων ξεκινά άμεσα, είχα πει ότι μετά από αρκετά χρόνια, που το βλέμμα ήταν στραμμένο στα δικαιώματα των δραστών, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στα θύματα. Να δημιουργήσουμε ένα ποινικό σύστημα που θα δίνει τη βεβαιότητα σε αυτόν που θέλει να εγκληματήσει ότι θα πάει στη φυλακή. Αυτό αλλάξαμε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο».
Όσον αφορά την πρόσφατη δικαστική απόφαση και τις ποινές-χάδι, εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να βαθμολογεί τους δικαστές, αλλά μπορεί να διαμορφώνει θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιολογούνται οι δικαστές.
«Η βαθμολογία είναι εσωτερικό ζήτημα του δικαστικού σώματος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόλυση δικαστών, επειδή «δεν αντεπεξέρχονται στα καθήκοντά τους».
Κ. Μητσοτάκης: «Οι κρίσεις δεν είναι τελεσίδικες, μπορούν να επανεξεταστούν».
Εκτός τόπου ο Φάμελλος, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, για την «υποβάθμιση της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου» και με αφορμή το Μάτι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ξέχασε την υπόθεση των Τεμπών και το σχέδιο συγκάλυψης». Ο κ. Φάμελλος, σχολιάζοντας την απόφαση για την τραγωδία, αναφέρθηκε στα «ψέματα του κ. Φλωρίδη» για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες σε σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης. «Το κάνετε για κομματικό καιροσκοπισμό και για συμψηφισμό με άλλες υποθέσεις. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι η ετυμηγορία για το Μάτι συνδέεται με την αλλαγή των κωδίκων του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ. Στους κώδικες κατάργησε την εξαγορά, ενώ οι επόμενοι κώδικες Φλωρίδη έχουν ξαναφέρει την εξαγορά», σημείωσε. Μιλώντας δε για την ενοποίηση των δικαστηρίων και την αναδιάρθρωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, επεσήμανε: «Η Δικαιοσύνη στη χώρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση, το 70% των πολιτών αμφισβητεί την αξιοπιστία της. Με το νομοσχέδιο δεν έχουμε δικαστικό αλλά διχαστικό χάρτη, καθώς διχάζονται οι Περιφέρειες».