Δέκα ευρώ τη μέρα για 104 νεκρούς

Ποινές-χάδια στους 6 ενόχους για την τραγωδία στο Μάτι - Αγώνας δρόμου για να μην υπάρξει παραγραφή
14:37 - 30 Απρίλιος 2024

Την οργή των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα προκάλεσε η «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισαν, απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, που καταδίκασε μόλις 6 από τους 21 κατηγορουμένους στην υπόθεση, επιβάλλοντάς τους ποινές μετατρέψιμες σε χρήμα. Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη ξεκινά έναν αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής της υπόθεσης. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, ζήτησε την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης, και με αίτημά της προς τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, ζητά να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς τούτο ώστε να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον μήνα Μάιο η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Γκιαούρη, για να μπορέσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης.

Στόχος είναι ακόμη και τον Ιούνιο να έχει τη δυνατότητα η Εισαγγελία Εφετών να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη, αν και εφόσον καταθέσουν εφέσεις οι καταδικασθέντες ή αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών για άσκηση έφεσης προς την Εισαγγελία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εξετάσει και αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων. Σημειώνεται ότι στα 8 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη. Ήδη τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία, γεγονός που σημαίνει ότι εντός 2 ετών θα πρέπει να έχουν γίνει 2 δικαστήρια (Εφετείο και Άρειος Πάγος) και να έχουν εκδοθεί αποφάσεις.

 Η απόφαση και οι αντιδράσεις

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Εφετείου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανακοίνωσε την απόφασή του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καταδικάζοντας 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, χωρίς να ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση. Οι τρεις δικαστές κήρυξαν ενόχους τους: Σωτήρη Τερζούδη, τότε Αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό, Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, και Πεντέλης, Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης. Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!», φώναξε γυναίκα που έχασε την κόρη της και την εγγονή της στη φωτιά, η οποία στη συνέχεια πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να λέει προς στους κατηγορούμενους: «Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη». Οι συγγενείς των θυμάτων αντέδρασαν ξανά κατά τη διάρκεια των αιτημάτων για ελαφρυντικά από τους κατηγορούμενους, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα. «Διέλυσαν τα σπίτια μας! Το δικαστήριό σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια. Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες!», έλεγαν οι συγγενείς.

Οι φωτογραφίες από την τραγωδία που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς

Πώς τα 111 χρόνια έγιναν πέντε!

Από τους έξι καταδικασθέντες το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους τέσσερις εξ αυτών, απορρίπτοντάς το για τους Βασίλη Ματθαιόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ενώ στη συνέχεια καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 111 ετών (εκτιτέα τα πέντε έτη) τους Τερζούδη, Φωστιέρη, Παναγιωτόπουλο και Χιώνη, στους οποίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο το δικαστήριο αποφάσισε ποινή 15 ετών (εκτιτέα τα πέντε), ενώ για τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο αποφασίστηκε ποινή τριών ετών. Λόγω των εκτιτέων πέντε ετών σε κάθε ποινή που επιβλήθηκε, προκλήθηκαν ξανά αντιδράσεις, με συγγενή θύματος να φωνάζει: «Άμα καιγόταν δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Εμείς είμαστε για πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους!» Ωστόσο, αυτές οι ποινές έχουν από τον νόμο υποχρεωτική μετατροπή σε χρήμα, με το δικαστήριο να τις μετατρέπει σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως και τους κατηγορούμενους να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ. Στο άκουσμα της μετατροπής της ποινής σε χρήμα προκλήθηκαν νέα επεισόδια στην αίθουσα, καθώς συγγενείς πέταξαν καρέκλες προς τους κατηγορούμενους, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

sofiaspingou@hotmail.com