Εάν ήθελε κανείς να εκτιμήσει τα προβλήματα με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού οι οποίες σοβούν στο ΕΣΥ της χώρας μας, δεν θα είχε παρά να κοιτάξει για μία στιγμή τι ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική μας Ιταλία.
Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζεται να επεκτείνει χρονικά τον νόμο ο οποίος ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και περιλαμβάνει πολύ χαλαρά περιοριστικά πλαίσια για την απασχόληση αλλοδαπών γιατρών και νοσηλευτών, προερχόμενων από χώρες εκτός ΕΕ.
Τι συμβαίνει στην Ιταλία; Η χώρα πλήττεται από την έλλειψη τουλάχιστον 20.000 γιατρών και 70.000 νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία απασχολούνται ήδη σε αυτό 28.000 αλλοδαποί γιατροί, προερχόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ.
Επιπλέον, 23.000 αλλοδαποί νοσηλευτές εργάζονται στην Ιταλία, εκ των οποίων οι 9.456 προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Αναρωτιέται κανείς τι θα έλεγαν οι λαλίστατες συνδικαλιστικές διοικήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ της χώρας μας, εάν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να καλύψει στοχευμένα τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας μας με την προσέλκυση αλλοδαπών γιατρών και εργαζομένων, προερχόμενων από χώρες εκτός της ΕΕ.
Τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο σύνολο των χωρών-μελών της ΕΕ συζητά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου, ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ δεν θα εφαρμοστεί στη χώρα μας, εάν δεν έχει προηγουμένως διενεργηθεί ένας εξαντλητικός διάλογος με τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ενώσεις των υγειονομικών της χώρας μας.