«Minerva Red», δηλαδή «κόκκινο της Αθηνάς», ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους της Αθήνας το φαινόμενο που το απόγευμα της περασμένης Τρίτης κατέπληξε -και τρόμαξε- πολλούς, με την αφρικανική σκόνη να έχει απλωθεί σαν ένα τοξικό, κίτρινο αρχικά, κόκκινο στη συνέχεια πέπλο πάνω από την Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Για «ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών», έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Η Ακρόπολη, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο ναός του Απόλλωνα και ο λόφος Τουρκοβούνια, καθώς και το πολύβουο κέντρο της πόλης βάφτηκαν πορτοκαλί από τους ανέμους», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», που παρουσίασε εκτενές φωτορεπορτάζ από τα ελληνικά μνημεία. Το απόκοσμο σκηνικό δεν ήταν μόνο εντυπωσιακό για τις φωτογραφίες στα social media. Ήταν και άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Στον σταθμό ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καταγράφηκαν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου νωρίς το απόγευμα της Τρίτης τιμές που ξεπερνούσαν τα 600 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο!
Το πρωί της Τετάρτης, μέσα από τη σελίδα της στο Facebook η Ελληνική Αστυνομία έκανε μια ανάρτηση λέγοντας «καλημέρα» στους Έλληνες οδηγούς, προκειμένου να κάνει την ενημέρωσή της για την κίνηση τους δρόμους. Μόνο που η ανάρτηση αυτή συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία με… καμήλες να διασχίζουν το κέντρο της Αθήνας, κάτω από την κατακόκκινη Ακρόπολη. Εκτός της αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας, και κυρίως στην Κρήτη, όπου στα Φαλάσαρνα Χανίων σημειώθηκε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία με τιμή 36,6 βαθμών Κελσίου!
Την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά από τις φωτογραφίες που αναρτούσαν οι χρήστες από διάφορες περιοχές της χώρας, το πρώην δίδυμο Πετράκος – Παπαθωμά αμφισβητούσαν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης κάνοντας λόγο για πολύ πιο… υπόγεια σχέδια, που έβαψαν πορτοκαλί τον ορίζοντα. Η Θεοφανία Παπαθωμά έγραψε στο Instagram «μας σκοτώνουν», εξηγώντας ότι αυτό που βλέπουμε στην ατμόσφαιρα δεν είναι αφρικανική σκόνη. Στη συνέχεια άλλαξε την ανάρτησή της, κάνοντας λόγο για μόλυβδο και αρσενικό: «Απεφάνθη το εργαστήριο κλιματολογίας και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πιο τοξικά δηλητήρια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μας φροντίζουν». Με τη σειρά του ο Γρηγόρης Πετράκος σε μια ανάρτηση που είχε πάνω από 1.300 (!) κοινοποιήσεις έγραψε στο Facebook ότι «είναι φοβερό, άνθρωποι που ζουν 50, 60, 70 χρόνια στην Αθήνα και δεν έχουν δει ποτέ τους τέτοιο ουρανό, να πείθονται ότι αυτό που βλέπουν συμβαίνει επειδή φύσηξε. Λες και δεν είχε ξαναφυσήξει… Να μου πεις εδώ πίστεψαν πως μια νυχτερίδα δάγκωσε έναν Κινέζο κι έπρεπε να κλειστούμε στα καταφύγια τρία χρόνια».