Το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης από την Αρχαία Ολυμπία με τελικό προορισμό το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πρωθιέρεια, ηθοποιός Μαίρη Μηνά, άναψε τη Φλόγα, όχι όμως με τον καθιερωμένο τρόπο, δηλαδή με τις ακτίνες του ηλίου -εξαιτίας της συννεφιάς που επικρατούσε προχθές-, αλλά με την εφεδρική Ολυμπιακή Φλόγα που καίει πάντα στον ιερό χώρο. Η πρωθιέρεια μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Η Τελετή Αφής έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε στο ιερό της Ολυμπίας μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο. Εκείνη τη στιγμή η κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση των σημαιών της Γαλλίας και της Ελλάδας με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων.
Ο χορός των 35 ιερειών και των 15 κούρων, που φορούσαν στολές της Μαίρης Κατράντζου, έγινε υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τίτλο «Θρόισμα της Ιερής Σιωπής» και με ευφάνταστες χορογραφίες της Αρτέμιδος Ιγνατίου.
ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με πολέμους και συγκρούσεις σε άνοδο, οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλο το μίσος, την επιθετικότητα και τις αρνητικές ειδήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος -ως είθισται- ξεκίνησε τον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους επίσημους στα ελληνικά.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, έστειλε παγκόσμιο μήνυμα εκεχειρίας, αναφέροντας: «Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες». Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν μεταξύ άλλων η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo), Τόνι Εστανγκέ, και η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.
Η Τελετή Αφής παρουσιάστηκε -102 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων- από τον διάσημο Έλληνα παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και έγινε πρώτο θέμα στα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου.
Ο γύρος της Ελλάδας σε 11 ημέρες
Τον γύρο της Ελλάδας έχει ξεκινήσει η Ολυμπιακή Φλόγα με τελικό προορισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 26 Απριλίου, οπότε στις 18.30 έχει προγραμματιστεί η τελετή παράδοσής της. Αμέσως μετά θα ταξιδέψει για τη Γαλλία με το ιστιοφόρο «Belem», το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από τις 24 του μηνός. Η Φλόγα συνολικά θα διανύσει 5.202 χιλιόμετρα, περνώντας από 13 Περιφέρειες, 7 νησιά, 43 πόλεις, 41 δήμους, 5 κοινότητες, 10 αρχαιολογικούς χώρους και 2 Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Θα σκαρφαλώσει επίσης στον Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα περάσει μία νύχτα, ενώ χθες έφτασε στον Πειραιά. Μάλιστα μεταξύ των λαμπαδηδρόμων που τη μετέφεραν ήταν και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος άναψε τον βωμό στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής. Μεταξύ των πολλών που μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα είναι οι Νίκος Κακλαμανάκης, Βούλα Πατουλίδου, Ανδρέας Φούρας, Πύρρος Δήμας, ενώ ο διεθνής με την εθνική ομάδα πόλο Γιάννης Φουντούλης θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος.
Πρώτη φορά διά θαλάσσης το ιερό σύμβολο
Οι Γάλλοι επέλεξαν για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το «Belem», που από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό μνημείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας. Στις 8 Μαΐου η πλώρη του «Belem» θα γλιστρήσει στα νερά του παλιού λιµανιού της Μασσαλίας.
Εκεί 1.024 σκάφη θα το συνοδεύσουν στην πολύωρη θαλάσσια παρέλασή του στον κόλπο της πόλης, την οποία έχτισαν Έλληνες. Εκεί θα αποβιβαστεί από το θρυλικό τρικάταρτο ιστιοφόρο των 800 τόνων ξύλου και χάλυβα ο πιο διάσημος… επιβάτης που φιλοξενήθηκε στο 128 ετών σκαρί του.
Μάλιστα το πλοίο έχει την ίδια ηλικία µε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το 1896 καθελκύστηκε το εμπορικό πλοίο που είχε παραγγείλει επτά μήνες νωρίτερα ο εφοπλιστής και τραπεζίτης της Νάντης Φερνάντ Κρουά. «Belem» είναι στα πορτογαλικά η Βηθλεέμ.