Ελεύθερα ιδιωτικά ιατρεία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Τι προβλέπουν οι διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται τομή στον χώρο της Δημόσιας Υγείας
17:17 - 12 Απριλίου 2024

Ιδιωτικά ιατρεία θα μπορούν πλέον να ανοίγουν οι γιατροί του ΕΣΥ σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο βρίσκεται για δεύτερη ημέρα σήμερα υπό διαβούλευση στη Βουλή. Αντικείμενο του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, για το οποίο έχει ανοίξει ένας πολύ πλούσιος δημόσιος διάλογος, είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, ενώ βασικά ζητήματα που ρυθμίζει είναι:

-Η ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του ανοίγματος της πρόσβασης των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Το ιδιωτικό έργο από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

-Η πρόσβαση όλων των γυναικών άνω των 45 ετών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

-Η υλοποίηση του συνόλου των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

-Η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατ’ οίκον από τον ΕΟΔΥ.

-Η διαγραφή των μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων κατά της COVID 19.

-Η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατά της COVID 19 στα φαρμακεία.

-Ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και ρυθμίσεις για το clawback.

Σχετικά με τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ, θεσπίζεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να ασκούν ιδιωτικό έργο στον τομέα της ιατρικής, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία και στις εφημερίες του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, «η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα αυτή για τους ιατρούς, μέσω της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, παρέχεται αφενός για να αξιοποιήσουν την κλινική εμπειρία τους και αφετέρου για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αναμένεται δε ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων. Περαιτέρω μέσω περιορισμών, ρητρών και διαδικαστικών όρων που προβλέπονται (π.χ. δείκτες παραγωγικότητας, αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων ανά κλινική, αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων, των παρακλινικών εξετάσεων), που εξειδικεύονται με απόφαση του υπουργού Υγείας εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων».

Άδωνις Γεωργιάδης: Μιλάτε εσείς;

Ενώπιον των ευθυνών τους έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αποδομώντας το επιχείρημα περί ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Ξεκίνησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: εννοεί τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο) και σωστά επικεντρώθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό έργο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Έκανε μία περίπου επτάλεπτη αναφορά στο γιατί αυτό είναι καταστροφικό. Ποιο, δηλαδή; Ένας γιατρός που δουλεύει σε ένα δημόσιο σύστημα να ασκεί παράλληλα και ιδιωτικό έργο. Συγγνώμη, εσείς δεν πήγατε στα δικαστήρια το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας γιατί σας ζήτησαν να διαλέξετε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είπατε ότι είναι συνταγματικό σας δικαίωμα να ασκείτε και ιδιωτικό έργο παράλληλα; Ο άνθρωπος που έχει κάνει 10 χρόνια δικαστήριο για να μπορεί ως γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ασκεί ιδιωτικό έργο έρχεται εδώ και αναλύει σε εμάς γιατί το να ασκεί ιδιωτικό έργο ένας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κακό».

*Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «τα έχεις κάνει μαντάρα στο ΕΣΥ, μην τρίβεσαι στην γκλίτσα του τσομπάνη».

Σταδιακά, ωστόσο, και με μια σειρά αντεγκλήσεων, τα αίματα άναψαν, με τον κ. Γεωργιάδη να αποκαλεί τον κ. Βελόπουλο «φαιδρό» γι’ αυτά που λέει και να τον κατηγορεί πως δεν είναι στη ΝΔ επειδή ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε το 2014 να τον βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο.

ven.ygeia@gmail.com