Οι πρώτες καταγγελίες για σχολική βία

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, μέσα σε 12 ώρες κατατέθηκαν στην πλατφόρμα έξι αναφορές bullying
19:04 - 11 Απριλίου 2024

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων-ασπίδα στην ενδοσχολική βία και το bullying, την εμφάνισή τους κάνουν νέα θλιβερά περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων, τα οποία έρχονται να καταδείξουν πόσο αναγκαίο είναι να μπει επιτέλους ένας φραγμός. Στο νέο πλαίσιο κανόνων της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του bullying περιλαμβάνονται πλατφόρμα για καταγγελίες σχολικού εκφοβισμού, επαναφορά πενθήμερων αποβολών αλλά και συνυπευθυνότητα των γονέων για τα παιδιά τους με την υπογραφή Κανονισμού Λειτουργίας των σχολείων.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πρώτο 12ωρο λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού κατατέθηκαν 6 αναφορές, ενώ χθες με ανάρτησή του κάλεσε «κάθε μαθητή και μαθήτρια να σπάσει τον κύκλο του bullying, αναφέροντας κάθε περιστατικό που βιώνει ή του οποίου γίνεται μάρτυρας στο stop-bullying.gov.gr». Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, η υπογραφή του Κανονισμού Λειτουργίας του σχολείου από τους γονείς είναι υποχρεωτική στην αρχή κάθε έτους, ενώ στην περίπτωση που αρνηθούν δεν θα εγγράφεται ο μαθητής. Στον ίδιο κανονισμό περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις των γονέων όπως να αποζημιώνουν το Δημόσιο για τυχόν αποδεδειγμένες φθορές, ενώ δίνεται και η δυνατότητα αποκλεισμού μαθητή από εκδρομή, αν κριθεί ότι δημιουργεί προβλήματα. «Η εκπαιδευτική κοινότητα το ανέμενε, το ήθελε, μας το ζητούσαν οι συνάδελφοι όταν πηγαίναμε σε περιοδείες σε συλλόγους. Πλέον το θέμα αυτό είχε περάσει πρώτο στις συζητήσεις που κάναμε με τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά παντού», είπε o Θεόδωρος Τσούχλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βαρτζόπουλος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε για τα κινητά ότι «η απαγόρευση αυτή εδώ μπορεί να είναι στερητική κάποιων βαθμών ελευθερίας, αλλά από την άλλη μεριά είναι και προστατευτική». Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών υποστήριξε: «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού απέχουν από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο μέσα και έξω από τα σχολεία», ενώ ζήτησε σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με μόνιμη οργανική θέση σε κάθε σχολική μονάδα.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Ωστόσο, η ενδοσχολική βία δεν θα μπορούσε να λείπει από το ημερήσιο δελτίο. Στη Θεσσαλονίκη τρεις 13χρονοι μαθητές της Α΄ τάξης γυμνασίου της περιοχής των Πεύκων ξυλοκοπήθηκαν από ομάδα συμμαθητών τους που φοιτούν στη Β΄ τάξη κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι 14 και 13 ετών, οι οποίοι κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των επιτηρητών καθηγητών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στο Αίγιο, όταν ένας 15χρονος εξωσχολικός με έναν φίλο του κυνήγησαν και χτύπησαν στο πρόσωπο 17χρονο μαθητή του ΕΠΑΛ. Η Αστυνομία ερευνά τη συμμετοχή των δύο εξωσχολικών σε παρόμοιο επεισόδιο στο ίδιο σχολείο, πριν από μέρες, με θύμα άλλο μαθητή.

Στο μεταξύ, τριήμερη σχολική εκδρομή σχολείου του Βόλου στα Ιωάννινα τελείωσε πρόωρα, όταν καθαρίστρια βρήκε μαχαίρι με λάμα 27 εκατοστών σε ένα από τα δωμάτια ξενοδοχείου όπου έμεναν οι μαθητές. Αποφασίστηκε να δοθεί τέλος στην εκδρομή, ωστόσο λίγες μέρες μετά ένας μαθητής υποστήριξε ότι είχε πάρει στην εκδρομή τον σάκο του πατέρα του, στον οποίο περιλαμβάνεται εξοπλισμός (μεταξύ των οποίων το μαχαίρι) για τις πεζοπορίες που κάνει στο Πήλιο. Έτσι, το πήρε μαζί του χωρίς να το αντιληφθεί.