Τις πύλες του άνοιξε ύστερα από έναν αιώνα το Γενί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, που έως τώρα χρησιμοποιούνταν ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης. Το τζαμί άνοιξε έπειτα από 102 χρόνια και για πρώτη φορά μετά το 1922 παραχωρήθηκε στους μουσουλμάνους για την τελετή της προσευχής στη γιορτή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου, με αποτέλεσμα από νωρίς χθες το πρωί πλήθος πιστών να συρρέει στον χώρο για να προσευχηθεί. Μάλιστα, ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα μέτρα της ΕΛΑΣ περιμετρικά του χώρου, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στην είσοδο και να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους.
Η απόφαση για την τελετή ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και η πρώτη προσευχή έγινε στις 7.30 το πρωί της Τετάρτης από τον Αιγύπτιο ιμάμη Τάχα Απντελγκαλίλ, Έλληνα πολίτη και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας. Η προσευχή, που διήρκεσε μισή ώρα, απαγγέλθηκε στα αραβικά, ενώ ακολούθησε κήρυγμα στα αραβικά και στα ελληνικά. Οι μουσουλμάνοι που έσπευσαν χθες στο Γενί Τζαμί δήλωσαν ενθουσιασμένοι, λέγοντας πως για εκείνους η μέρα αυτή ήταν μεγάλη γιορτή, όπως είναι το Πάσχα για τους Χριστιανούς.
«ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»
«Δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλους όσους βοήθησαν για μια τέτοια πρωτοβουλία που δίνει ζωή σε τέτοια πολιτιστικά μνημεία και δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι μουσουλμάνος και του να είσαι πολίτης», ανέφερε στο κήρυγμά του ο ιμάμης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς των μουσουλμάνων και της υπερηφάνειας για τον πολιτισμό της αγαπημένης μας χώρας. Ευχαριστούμε την Ελλάδα μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει στους μουσουλμάνους πολίτες της και τους μουσουλμάνους που διαμένουν σε αυτήν». Σημειώνεται ότι στην Αθήνα η προσευχή έγινε στο Ισλαμικό Τέμενος και στη Ρόδο στο τέμενος Σουλεϊμανιγιέ.
Το Γενί Τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, χτίστηκε υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄, στη συνοικία των Πύργων ή Χαμηδιέ, το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες. Μετά την ανταλλαγή (1923-1924) στέγασε για ένα μικρό διάστημα πρόσφυγες και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων όπως σαρκοφάγοι, ανάγλυφα και ταφικές στήλες από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Στις μέρες μας το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
evapapadatou@gmail.com