Δεκάδες δικογραφίες για αδικήματα μεταξύ ανηλίκων σχηματίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν την ανήλικη παραβατικότητα. Συνολικά 500 συλλήψεις ανηλίκων, ηλικίας από 12 έως 17 ετών, έχουν πραγματοποιήσει μόλις το πρώτο δίμηνο του 2024 οι αστυνομικοί, ενώ οι προσαγωγές έφτασαν τις 1.418.
Για τα ελληνικά δεδομένα οι παραπάνω αριθμοί είναι πρωτοφανείς, τονίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας ότι περίπου 13.500 αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, έχουν πραγματοποιήσει 40.638 ελέγχους ανηλίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες οι 50 βρέθηκαν να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες, οι 40 συνελήφθησαν για κλοπές-διαρρήξεις, οι 19 για κατοχή όπλων, ενώ 13 για σωματικές βλάβες.
Οι περιπολίες γίνονται σε περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα παραβατικότητας και μάλιστα οι αστυνομικοί έχουν καταφέρει να αποτρέψουν, τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, ραντεβού ανάμεσα σε ανήλικους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, όπως πιο πρόσφατα στην Άνω Γλυφάδα.
ΑΠΟΤΡΟΠΗ
Η Αστυνομία όμως προσπαθεί να μη μένει στην αποτροπή, αλλά συμμετέχει και στην πρόληψη, αφού στελέχη διαφόρων υπηρεσιών, κυρίως της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, έχουν πραγματοποιήσει 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα. Για την προσπάθεια πρόληψης έχουν ήδη υπάρξει και δεκάδες συναντήσεις, ξεπερνούν τις 80, με στελέχη ΜΚΟ, αθλητικών ομίλων, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, υπαλλήλους δήμων και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Στόχος αυτών των επαφών είναι να εξηγήσουν στους συμμετέχοντες οι έμπειροι αστυνομικοί τι πρέπει να προσέχουν στη συμπεριφορά των παιδιών, προκειμένου να εντοπίσουν σε πρώιμο στάδιο τυχόν στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν πέσει θύματα ψυχολογικής ή σωματικής βίας είτε στο σχολείο είτε σε εξωτερικούς χώρους. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο. Κανείς γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί για το παιδί του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού», είναι το μήνυμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους μαθητές αλλά και τους ενήλικες, υπενθυμίζοντας ότι πλέον ανώνυμα ο καθένας μπορεί να καταγγείλει περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ή άσχημων συμπεριφορών μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ή κλήσης στις Αρχές.