«Η πιο μεγάλη μου αγωνία είναι να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακό του στο φαρμακείο της γειτονιάς. Εάν, όμως, δεν ελεγχθεί το clawback, δεν θα βρίσκει ο ασθενής το φάρμακό του, γιατί η φαρμακοβιομηχανία δεν θα το φέρνει στην Ελλάδα, λόγω υψηλού clawback. Οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας δεν οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές. Οφείλονται στις πολύ χαμηλές λιανικές τιμές των φαρμάκων, τα οποία -γι’ αυτό- επανεξάγονται». Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μεγάλη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης την αλλαγή στον τρόπο και τη διαδικασία για τη συνταγογράφηση των ογκολογικών φαρμάκων, με την άμεση ενεργοποίηση της λειτουργίας των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, καθώς -όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας- «πολλά, όχι ένα και δύο, αλλά πολλά ογκολογικά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται από τους θεράποντες γιατρούς, δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς».
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ CLAWBACK
Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επανέλαβε ακόμη μία φορά ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε αισθητές αυξήσεις στις λιανικές τιμές εκείνων των γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν σήμερα λιανική τιμή από λιγότερο από 1 ευρώ έως 15 ευρώ ανά κουτί, καθώς -όπως υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση-, «όλη αυτή η πολιτική, την οποία εφαρμόζουμε την τελευταία δεκαετία για την τιμολόγηση των γενοσήμων, είναι λανθασμένη. Δεν οδήγησε στους διακηρυγμένους στόχους της, απαξίωσε οικονομικά δοκιμασμένα και σπουδαία φάρμακα, τα οποία κινδυνεύουμε να τα δούμε εκτός της ελληνικής αγοράς».
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ακόμη ότι «ο στόχος για τον έλεγχο του clawback είναι ο στόχος για την επιβίωση των ασθενών μας. Εάν δεν ρυθμίσεις τη φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα απομείνει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος να μπορεί να εξασφαλίσει το καινοτόμο φάρμακο για τον ασθενή». Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε ένα ηχηρό μήνυμα προς τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες: «Να έρθουν να επενδύσουν και εκείνες στην Ελλάδα. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τις επενδύσεις βάσει της εθνικότητας των φορέων τους. Εμείς επιδιώκουμε την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας».
Εξάλλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι εντός των προσεχών 15 ημερών θα καλέσει τους εκπροσώπους του συνόλου της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου ο ίδιος να τους ανακοινώσει το πλαίσιο, τους άξονες και τους στόχους της νέας, ριζικά αναθεωρημένης φαρμακευτικής πολιτικής, την οποία σκοπεύουν να εφαρμόσουν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, είχε να πει και μια πολύ διδακτική ιστορία από τα παλιά: «Όταν το 2019 ορκίστηκα υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισα να θεσπίσω ένα επενδυτικό παραγωγικό κίνητρο για τη φαρμοκοβιομηχανία, συνδεόμενο με τις αυτόματες επιστροφές (clawback). Το επενδυτικό λοιπόν αυτό clawback ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2019 και ψηφίστηκε ως νόμος του κράτους τον Οκτώβριο του 2019, στον πρώτο νόμο μας, τότε, με τον Νίκο Παπαθανάση: “Επενδύω στην Ελλάδα”. Έκτοτε, ο νόμος αυτός δημιούργησε επενδυτικά σχέδια ήδη άνω των 600.000.000 € και ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1.200.000.000 €. Στο πλαίσιο αυτού του εργαλείου, ήδη 3 μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η DEMO του κυρίου Δημήτρη Δέμου, η ΕLPEN του κυρίου Θεοδώρου Τρύφωνα και η FARAN του κυρίου Μάριου Κάτσικα ξεκίνησαν επενδύσεις μεγάλων παραγωγικών μονάδων στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας».
Ο ΡΟΛΟΣ ΠΤΩΧΟΥ
Την ίδια στιγμή, τη σημαντική διαχρονική συμβολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, για τη σωτηρία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τις μεγάλες επενδύσεις της τελευταίας, στην Τρίπολη και αλλού, εξήραν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΠΕΦ, τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Ο Δημήτρης Πτωχός, μέσα σε μία λαίλαπα προερχόμενη από τις επιδιώξεις της τρόικα, επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, έσωσε κυριολεκτικά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», υπενθύμισε ο Θεόδωρος Τρύφων. Από τη δική του πλευρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η Πελοπόννησος είναι τυχερή, γιατί έχει τον Δημήτρη Πτωχό, έναν περιφερειάρχη ο οποίος γνωρίζει από επενδύσεις», ενώ ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος ως επόπτης των υπουργών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε κατανοήσει απολύτως ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έθετε θέματα που αφορούσαν την πραγματική επιβίωση του κλάδου.
Τον σημαντικό ρόλο του Δημήτρη Πτωχού στην «έκρηξη» των επενδύσεων, οι οποίες αναπτύσσονται αυτό το χρονικό διάστημα από τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες (DEMO, WIN-MEDICA και FARAN) στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, εξήρε, τέλος, από τη δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και της DEMO, Δημήτρης Δέμος.