Σε κλοιό ζέστης και αφρικανικής σκόνης

ο θερμότερος Μάρτιος της τελευταίας 20ετίας - Μέχρι και τον Μάιο η βαριά ατμόσφαιρα
16:59 - 1 Απρίλιος 2024

Μέχρι και αύριο -για την ανατολική χώρα έως την Τετάρτη- θα διαρκέσει το «μικρό καλοκαίρι» που διανύουμε, με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο θα μας ταλαιπωρήσει ο «επισκέπτης» από την Αφρική, η σκόνη από τη Σαχάρα. Ο μήνας που μας αποχαιρέτησε χθες ήταν ο θερμότερος Μάρτιος της τελευταίας 20ετίας, και φαίνεται πως και ο Απρίλιος θα κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα. Ενδεικτικά χθες, σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με υψηλότερη στη Λιβαδειά όπου το θερμόμετρο έδειξε 29,8ο Κελσίου ενώ σε 143 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 25 βαθμούς.

ΧΩΡΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΦΕΤΟΣ

Άλλωστε, και ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/ΕΑΑ. Ο Ιανουάριος για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία ήταν o δεύτερος πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010 και ο Φεβρουάριος ήταν ο πιο θερμός της τελευταίας δεκαπενταετίας στη Βόρεια Ελλάδα. Από σήμερα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 24-26 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27-29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30-31 βαθμούς Κελσίου. Για την αυριανή ημέρα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια και το πόσο ψηλά θα φτάσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η νεφοκάλυψη και ο άνεμος, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να πλησιάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος προειδοποιεί για εκρηκτικό «αφρικανικό μείγμα» ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων, η θερμοκρασία τις επόμενες ώρες θα φτάσει σήμερα στην Αθήνα 27-28°C, στη Θεσσαλονίκη 25°C, στην Πάτρα και το Ηράκλειο 25-26°C, στο Ηράκλειο 25-26°C και στη Λάρισα 29-30°C. Αύριο προς τα ανατολικά και νότια το θερμόμετρο θα ανέβει ακόμη περισσότερο: στην Αθήνα 28-29°C, στη Θεσσαλονίκη 24-25°C, στην Πάτρα θα πέσει στους 23°C, στο Ηράκλειο θα αγγίξει τους 27-28°C (στα Χανιά τοπικά τους 29-30°C) και στη Λάρισα θα σταθεροποιηθεί στους 28°C.

«Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος κατέληξε πως «από Τετάρτη πάμε σιγά σιγά σε μια ομαλοποίηση, και βλέπουμε για τη συνέχεια».

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

Μιλώντας στο Open, ο ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός έκρουσε την καμπάνα του κινδύνου: «Βλέπουμε ότι για πολλούς μήνες, ουσιαστικά από τον Ιούλιο πέρσι μέχρι και τον Μάρτιο, η θερμοκρασία στη χώρα μας συνεχώς είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης, η οποία έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κλίματος. Ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί, είναι πιο ήπιος, δεν έχει βροχές, δεν έχει χιόνια, όλα αυτά οδηγούν σε καταστάσεις αφύπνισης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, κι εμείς και οι διοικούντες, η πολιτεία, για να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα».

Ήρθε για να μείνει ο τοξικός εισβολέας

Η άμμος της Σαχάρας που φτάνει στη χώρα μας σαν μια πυκνή κίτρινη τοξική σκόνη, αναμένεται να κάνει πολλές «εισβολές» ακόμη, μέχρι και τον Μάιο. Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο». Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος». Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι «τα σωματίδια κινούνται όλα προς τα δυτικά και υπάρχουν πολλές εργασίες που δείχνουν πόσο επηρεάζουν τη γονιμότητα στα εδάφη του Αμαζονίου, που είναι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεπερνάει τα όρια ενός κράτους, έχοντας προφανώς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων».