Το αδιαμφισβήτητο υγειονομικό «κόσμημα» της Ελευσίνας είναι το εξαιρετικά μάχιμο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης «Θριάσιο». Με τη σειρά του, το πλέον σημαντικό «στολίδι» του Θριασίου είναι το αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής του ιδρύματος. Αξίζει και με το παραπάνω να προβάλλουμε πάντα τις αξιοσημείωτες επιτυχίες των νοσοκομείων και των επαγγελματιών Υγείας του ΕΣΥ, πολύ περισσότερο όταν αυτές οι επιτυχίες έχουν παγκόσμιο βεληνεκές.
ΕΠΙΛΟΓΗ
Συγκεκριμένα, το αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής του «Θριασίου» επιλέχθηκε πρόσφατα από ένα εκ των μεγαλυτέρων και πιο σπουδαίων στον κόσμο καρδιολογικών κέντρων, το Medstar Washington Hospital Center των ΗΠΑ και τον καθηγητή Dr Waksman, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία παγκόσμια κλινική μελέτη-έρευνα, με αντικείμενο την «αξία του εξειδικευμένου υπερήχου μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς». Είναι η πρώτη φορά που ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ συμμετέχει σε μία τέτοιας εμβέλειας μελέτη. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο του «Θριασίου» κατετάγη μόλις τρίτο σε όλον τον κόσμο, πίσω από το αντίστοιχο αιμοδυναμικό εργαστήριο του ονομαστού διεθνώς Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου και το διάσημο Rheinland Klinikum Neuss της Γερμανίας. Επικεφαλής της εν λόγω μελέτης στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του «Θριασίου» είναι η τέως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), επεμβατική καρδιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου, Άννα Δαγρέ. Η κυρία Δαγρέ εξηγεί στην «Α» ότι «ο εξειδικευμένος αυτός υπέρηχος, τον οποίο αφορά η παγκόσμια κλινική μελέτη και διενεργείται μέσα στο αιμοδυναμικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια της στεφανιογραφίας/αγγειοπλαστικής, εξασφαλίζει την καλύτερη και ασφαλέστερη τοποθέτηση των στεντς (μπαλονάκια) μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς, σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από πολύπλοκες και εξαιρετικά απαιτητικές τεχνικά στενώσεις των αρτηριών της καρδιάς τους».
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ποιες είναι, όμως, οι νέες καινοτόμες δυνατότητες, τις οποίες προσφέρει αυτός ο εξειδικευμένος υπέρηχος στους γιατρούς, αλλά και ποια είναι τα οφέλη για τους ίδιους τους καρδιολογικούς ασθενείς; Η ίδια μας επισημαίνει τα εξής: «Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας εργαλείο, το οποίο βοηθά τους επεμβατικούς καρδιολόγους να διανοίξουν τις βλάβες αυτές των αρτηριών με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και επιτυχία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καλή υγεία των ασθενών και μειώνοντας σημαντικά, την ίδια στιγμή, την πιθανότητα για ένα νέο έμφραγμα του μυοκαρδίου». Σημειώνεται ότι στο αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής του «Θριασίου» διενεργούνται, μεταξύ άλλων, όλες οι συμβατικές πράξεις της επεμβατικής καρδιολογίας: καρδιακός καθετηριασμός, αγγειογραφία στεφανιαίων αρτηριών, αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών και αγγειοπλαστική σε επείγουσα βάση στο πλαίσιο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μάλιστα, το 2022 ξεκίνησαν να διενεργούνται επίσης προγράμματα Χρονίων Ολικών Αποφράξεων και Δομικών Καρδιοπαθειών. Το εργαστήριο στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε 24ωρη ετοιμότητα, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες μιας σύγχρονης καρδιολογικής μονάδας.
Άποψη από το εσωτερικό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Θριάσιο»
ΣΥΝΕΠΕΙΑ
Η διεθνής διάκριση για την κυρία Δαγρέ και την επιστημονική της ομάδα δεν προέκυψε ούτε άκοπα ούτε τυχαία. Όπως μας εξηγεί η ίδια, συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και την έναρξη της λειτουργίας του νεοσυσταθέντος το 2009 αιμοδυναμικού εργαστηρίου του «Θριασίου», του οποίου εκείνη είναι η επιστημονική υπεύθυνη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, κατά το χρονικό διάστημα 2010-2016 η κυρία Δαγρέ επισκέπτεται επιλεκτικά και στοχευμένα αιμοδυναμικά εργαστήρια της Ευρώπης, με σκοπό τη διεύρυνση της κλινικής εμπειρίας της και την βελτίωση της τεχνικής της στην επεμβατική καρδιολογία. Σήμερα η ίδια διαθέτει μία πολύ σημαντική εμπειρία παρεμβάσεων στα στεφανιαία αγγεία, σε όλο το φάσμα τόσο των πρωτογενών αγγειοπλαστικών όσο και των σύμπλοκων βλαβών (νόσος στελέχους, πολυαγγειακή νόσος, διχασμοί, ασβεστωμένες βλάβες, ενδοστεφανιαία απεικόνιση), που αποτελούν επίσης το ιδιαίτερο επιστημονικό της ενδιαφέρον. Από τη δική του πλευρά, ο διοικητής του νοσοκομείου της Ελευσίνας «Θριάσιο», Δημήτρης Αντωνίου, αναφέρει στην «Α» ότι «αυτό το οποίο συνέβη με το αιμοδυναμικό εργαστήριό μας είναι μια σπουδαία διάκριση για το νοσοκομείο μας και την ίδια την επιστημονική ομάδα. Το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας υποστηρίζει πρωτοπόρες θεραπείες υψηλής τεχνολογίας και έτσι αποτελεί ένα στολίδι για το ΕΣΥ της χώρας μας, αφού όλοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα, με σεβασμό και απόλυτη προσήλωση στην αξία της δημόσιας υγείας και, πρωτίστως, στους ασθενείς που τους εμπιστεύονται».
ven.ygeia@gmail.com