Λίγο πριν από τη θέση σε πλήρη εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό μηχανισμό τής σε πραγματικό χρόνο (real time) παρακολούθησης όλων των αποθεμάτων, τα οποία διατηρούν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως και να ανατάσσονται πάραυτα οι ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, επιδεινούμενη βαίνει η κατάσταση όσον αφορά αυτές ακριβώς τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.
Φθηνές παιδικές αντιβιώσεις, αλλά και ακριβά αντιπηκτικά, ενέσιμες ινσουλίνες, σκιαγραφικά, όπως και αναντικατάστατα φαρμακευτικά σκευάσματα για βαριές ψυχικές νόσους, όπως η διπολική διαταραχή, ανησυχούν τους φαρμακοποιούς της χώρας, καθώς οι ίδιοι αλλά και οι ασθενείς χάνουν πολύτιμο χρόνο καθημερινά προκειμένου να αναζητήσουν από κοντινά φαρμακεία έστω ένα κουτί.
ΤΟ «OZEMPIC»
Εξαφανισμένο κυριολεκτικά από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας είναι χαρακτηριστικά το γνωστό μας σκεύασμα «Ozempic» για τον διαβήτη τύπου 1, το οποίο χρησιμοποιείται καταχρηστικώς και λανθασμένα και για το αδυνάτισμα, ενώ η αποκατάσταση της διαθεσιμότητάς του στην ελληνική αγορά φαρμάκων δεν προβλέπεται αρμοδίως πριν από τον ερχόμενο… Ιούνιο.
Σύμφωνα με όσα τονίζει σήμερα στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης, «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με τις αρχές του 2024, οπότε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε σε άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών 137 φαρμάκων. Φάρμακα, όπως μεταξύ άλλων αντιπηκτικά, αντιβιώσεις, νευρολογικά και παιδικά εισπνεόμενα, που μέχρι πρόσφατα ήταν σε άμεση διαθεσιμότητα, πλέον είναι σε επιμερισμό και τα προμηθευόμαστε με το σταγονόμετρο».
Ο κ. Ευγενίδης μάς εξηγεί επίσης τα εξής: «Περιμένουμε με αγωνία να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το υπουργείο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων, που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο τις πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμάκων φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ελλείψεων και όπου χρειάζεται να απαγορεύεται η εξαγωγή αυτών που είναι σε έλλειψη».
ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΑ
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Θάνος Κουτσούκης, σημειώνει στην «Απογευματινή» ότι «φάρμακα για το καρδιαγγειακό, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, κυρίως παιδικά, νευρολογικά, όλα τα νέας τεχνολογίας ενέσιμα για τον διαβήτη και ινσουλίνες, κολλύρια και κυρίως οφθαλμικές αλοιφές, σκευάσματα για ηπατικές παθήσεις, αντιπηκτικά, σκιαγραφικά και πολλά ακόμη, συχνά αναντικατάστατα, φάρμακα λείπουν εντελώς ή βρίσκονται σε περιορισμένη διάθεση».
Ο κ. Κουτσούκης υπογραμμίζει ακόμα: «Η καθημερινότητα των φαρμακείων είναι δύσκολη, αφού αναγκαζόμαστε ακόμη και να μοιράζουμε τις συσκευασίες στη μέση προκειμένου να καλύψουμε πρόχειρα περισσότερους ασθενείς. Αλλά το χειρότερο είναι τα άπειρα τηλεφωνήματα με ασθενείς, που ψάχνουν εναγωνίως να καλύψουν τις ανάγκες τους, με τις φαρμακαποθήκες, από τις οποίες δεν λαμβάνουμε σαφείς απαντήσεις, με άλλους συναδέλφους για να ανταλλάξουμε φάρμακα μεταξύ μας και, τέλος, με τους γιατρούς για να τους καλέσουμε να ανακαλύψουν μια διαφορετική προσέγγιση στην αγωγή του ασθενούς».
«Αναγκαζόμαστε ακόμη και να μοιράζουμε τις συσκευασίες στη μέση προκειμένου να καλύψουμε πρόχειρα περισσότερους ασθενείς»
Σημειώνεται ότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ δεν είναι σε πλήρη λειτουργία ακόμη και ενημερώνεται για τη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 60% επί του συνόλου των φαρμακαποθηκών της χώρας μας.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, διατυπώνει μία πολύ χρήσιμη πρόταση προκειμένου οι φαρμακαποθήκες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια είναι η κατάσταση με την επάρκεια του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε όλη την έκταση της εγχώριας αγοράς φαρμάκων. Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Θα ζητήσουμε να υπάρξει μια εφαρμογή η οποία να ενημερώνει τις φαρμακαποθήκες ότι υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά φαρμάκων για κάθε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο εκείνοι θέλουν να εξάγουν από τη χώρα μας. Ο νόμος λέει ότι έχω το δικαίωμα σε εξαγωγές φαρμάκων, όταν τα συγκεκριμένα φάρμακα, που θέλω να εξάγω, είναι σε επάρκεια στην ελληνική αγορά. Και πού θα ξέρω εγώ ότι υπάρχει επάρκεια στο οποιοδήποτε φάρμακο στην ελληνική αγορά; Η εφαρμογή την οποία προτείνουμε θα κάνει αυτή τη δουλειά».
«Θα ζητήσουμε να υπάρξει μια εφαρμογή η οποία να ενημερώνει τις αποθήκες ότι υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχει επάρκεια στην αγορά»
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς; Ο Διονύσιος Ευγενίδης δεν μασά τα λόγια του: «Η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει φαρμακοποιούς και ασθενείς. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά όλη την Ευρώπη. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, για το οποίο ευθύνονται τόσο η έλλειψη πρώτων υλών όσο και οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών, γεγονός που καθιστά ασύμφορη για τις εταιρείες την παραγωγή των φαρμάκων. Ειδικότερα στη χώρα μας ακόμα ένας παράγοντας που ευθύνεται για την έλλειψη φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές, που αφορούν κυρίως πρωτότυπα φάρμακα πολυεθνικών, των οποίων οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στην Ελλάδα και συνεπώς συμφέρει κάποιους να τα εξάγουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες».
«Περιμένουμε με αγωνία να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το υπουργείο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης σε real time»