Καμία ανοχή σε βία και βανδαλισμούς – «Φιλοξενούμενοι» οι τρεις που συνελήφθησαν στην εστία της Πολυτεχνειούπολης

Στις 29 Μαρτίου θα δικαστούν οι 49 για πρόκληση καταστροφών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου
15:55 - 19 Μάρτιος 2024

Μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας και καταστροφών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα δείχνει εφεξής η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τις δεκάδες συλλήψεις στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα 49 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας το απόγευμα του Σαββάτου στο ίδρυμα, έπειτα από πληροφορίες για πρόκληση καταστροφών στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη της σχολής.

Ο συγκεκριμένος χώρος επί χρόνια ήταν κατειλημμένος από ομάδες κουκουλοφόρων και πριν από λίγο καιρό, έπειτα από επέμβαση των Αρχών, παραδόθηκε στην πρυτανεία. Προκειμένου να αποσοβηθεί ανακατάληψη του χώρου, ξεκίνησαν εργασίες για την αξιοποίηση της εγκατάστασης ως βιβλιοθήκης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν το πρωί του Σαββάτου οι αστυνομικοί, άτομα προσπαθούσαν με τροχούς και άλλα εργαλεία να παραβιάσουν τις μεταλλικές κατασκευές που εμπόδιζαν την είσοδο στον χώρο των εργασιών στους μη έχοντες εργασία. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δεκάδες αστυνομικοί, που εντόπισαν 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας 19 έως 30 ετών, ενώ σε χώρους του ιδρύματος εντόπισαν αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνο, κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, βαριοπούλα, κόφτη σιδήρου και άλλα αντικείμενα που εξετάζονται για γενετικό υλικό. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ), ενώ επιπλέον στους 48 από τους 49 ασκήθηκε δίωξη και για απείθεια, αφού αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπικό έλεγχο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, πλην όμως, λόγω έλλειψης μαρτύρων αλλά και κάποιων επιπλέον εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε να δοθεί αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης έως τις 29 Μαρτίου. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και έπεσαν στις αγκαλιές δεκάδων συντρόφων τους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τη στιγμή της προσαγωγής των συλληφθέντων, κάποιοι εκ των συγγενών προσπάθησαν να μπουν στα δικαστήρια, όμως υποβλήθηκαν σε σωματικούς ελέγχους, ενέργεια που προκάλεσε εκνευρισμό στους παριστάμενους. Με την παρότρυνση όμως των ψυχραιμότερων, η κατάσταση εκτονώθηκε.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως ζήτησε από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης να έχει διαρκώς ομάδες αστυνομικών σε ετοιμότητα, αφού δεν θα επιτραπεί εφεξής σε κανέναν να προχωρά σε έκνομες ενέργειες κατά του ιδρύματος αλλά και των φοιτητών. Για τα ανευρεθέντα αντικείμενα σε χώρο της σχολής σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, στην οποία θα ενταχθούν ανάμεσα στα υπόλοιπα έγγραφα και αυτά της ανάλυσης για γενετικό υλικό και αποτυπώματα, για τα οποία η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Φιλοξενούμενοι» οι τρεις που συνελήφθησαν στην εστία της Πολυτεχνειούπολης

«Φιλοξενούμενοι φοιτητών» δήλωσαν οι τρεις συλληφθέντες κατά την έφοδο της Αστυνομίας τα ξημερώματα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Η επιχείρηση έγινε με στόχο να εντοπιστούν τυχόν ευρήματα που θα οδηγήσουν στην ταυτότητα των δραστών που τα ξημερώματα της Πέμπτης πυρπόλησαν πέντε σχολικά οχήματα, έξι ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου, οι αστυνομικοί εντόπισαν μια γυναίκα από τη Σουηδία, έναν άνδρα από την Αργεντινή, ο οποίος εμφάνισε ένα ιταλικό διαβατήριο, καθώς και έναν Έλληνα υπήκοο. Όλοι τους αποδείχθηκε πως δεν είναι φοιτητές, ενώ δήλωσαν πως φιλοξενούνταν από φοιτητές της εστίας και για αυτό τον λόγο βρέθηκαν σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας. «Κάποιοι μας πρότειναν να μείνουμε μέσα στη φοιτητική εστία. Κανείς δεν μας ρώτησε ποιοι είμαστε ούτε κάποιος μας σταμάτησε. Στους χώρους αυτούς ήταν και άλλα άτομα, τα οποία δεν γνωρίζαμε», φέρονται να δήλωσαν οι τρεις, οι οποίοι συνελήφθησαν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένα δωμάτια, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες πως διέμεναν άτομα που δεν ήταν φοιτητές, καθώς και καταλύματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως κρυψώνες από αγνώστους. Ανάμεσα στα ευρήματα που εντοπίστηκαν ήταν κοντάρια, κράνη, χρησιμοποιημένες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, έγγραφα με αναρχικό περιεχόμενο, άδεια μπουκάλια που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή βομβών μολότοφ, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εξεταστούν για αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί, ήταν επιβεβλημένη μετά την πρωτοφανή καταστροφή που προξένησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης κουκουλοφόροι, καταστρέφοντας 11 συνολικά οχήματα καθώς και δύο μοτοσικλέτες. Από την εμπρηστική επίθεση μάλιστα, προκλήθηκε κίνδυνος για οικογένειες που διαμένουν στην περιοχή, αφού οι φλόγες ενός πυρπολημένου οχήματος σε μια περίπτωση έφτασαν μέχρι το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας.

Η παρουσία της Αστυνομίας από τώρα και στο εξής θα είναι έντονη στην περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η φοιτητική εστία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από φοιτητές που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να έχουν δικαίωμα διαμονής σε αυτή, τονίζουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να «σπάσει» αυτό το κλίμα φόβου που επιβάλλουν εξωπανεπιστημιακοί οι οποίοι φέρονται ανάμεσα στα υπόλοιπα να καταλαμβάνουν δωμάτια της εστίας με στόχο να τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για επιθέσεις ή ως «καβάντζες» για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες, αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν εξαρθρώσει σκληρή συμμορία ληστών που είχε καταλύσει σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας.