Με τις φώκιες Μονάχους Μονάχους να έχουν βρει καταφύγιο σε Ελλάδα και Κύπρο, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία του συγκεκριμένου είδους φώκιας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται νέες γεννήσεις. Το είδος που κάποτε παρουσιαζόταν σε αφθονία στις ακτές της Μεσογείου σήμερα απειλείται από τον τουρισμό, την αλόγιστη παράκτια ανάπτυξη, την υπεραλίευση, αναγκάζοντάς το να βρει κατάλληλο βιότοπο σε επικίνδυνα και δυσπρόσιτα παράκτια σπήλαια για να επιβιώσει.
Πολλά ενδιαφέροντα για τη μεσογειακή φώκια στην Κύπρο παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Cap St. George’s Hotel & Resort» του Ομίλου Korantina Homes, στην περιοχή της Πάφου, με τίτλο «Μεσογειακή φώκια – Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου – Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Στην ημερίδα τονίστηκε η πολύτιμη προσφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην Κύπρο στο θέμα της προστασίας του είδους. Λόγω γεωγραφικής θέσης, η χώρα μας αποτελεί το καταφύγιο περίπου 500 ατόμων του είδους, από τα 700 που υπάρχουν συνολικά σε όλο τον κόσμο. Χάρη στη δράση οργανώσεων όπως η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, ήδη από το 1988, ο πληθυσμός της Μονάχους Μονάχους παρουσιάζει σταθερή αύξηση, με το είδος να απαντάται πλέον σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. «Η μεσογειακή φώκια θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός της στη Μεσόγειο ανέρχεται γύρω στα 700 άτομα, από τα οποία τα μισά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν σήμερα γύρω στα 20-22 άτομα», δηλώνει η υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου, που εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το πρόγραμμα προστασίας της μεσογειακής φώκιας. Σημείωσε ότι με σεβασμό στο οικοσύστημα, σωστές δράσεις και ενέργειες, ο άνθρωπος και τα προστατευόμενα είδη, όπως η φώκια και η χελώνα, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Σημαντικό βήμα αποτέλεσε η εξακρίβωση αναπαραγωγικής δραστηριότητας της μεσογειακής φώκιας στο νησί, με την πρώτη ανακάλυψη νεογνού φώκιας σε μια από τις θαλάσσιες σπηλιές του νησιού τον Νοέμβριο του 2011, ανέφερε η κυρία Παναγιώτου. Σύμφωνα με την υπουργό, με αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο, καθώς και η χρήση των θαλάσσιων σπηλαίων του νησιού, όχι μόνο για σκοπούς ανάπαυσης αλλά πλέον και για αναπαραγωγή. Κύριος ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο θαλάσσιος βιολόγος δόκτωρ Πάνος Δενδρινός, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας του θαλάσσιου θηλαστικού. Μάλιστα, όπως είπε ο CEO του Ομίλου Korantina Homes, Γιώργος Ιωάννου, η προστασία του περιβάλλοντος ήταν απόλυτη προτεραιότητα στη φάση της ανάπτυξης της μονάδας, στην οποία κανένα φως δεν είναι στραμμένο προς τη θάλασσα. Χαρακτηριστικά δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από σπηλιές της Πέγειας τόσο από το 1997, όταν δεν υπήρχαν ούτε μπαρ αλλά ούτε και φώκιες, όσο και από πρόσφατα, που πλέον και τουριστικές εγκαταστάσεις υπάρχουν και φώκιες.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η προστασία της μεσογειακής φώκιας Μονάχους Μονάχους στην Κύπρο σημειώνει σημαντική πρόοδο, καθώς οι αριθμοί του πληθυσμού αυξάνονται εντυπωσιακά, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο αυξήθηκε από περίπου 7-10 φώκιες το 2010 σε 20-22 φώκιες το 2023. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της προστασίας τους, ειδικά στα θαλάσσια σπήλαια της Μεγαλονήσου. Στην Κύπρο οι περισσότεροι βιότοποι της φώκιας βρίσκονται κυρίως σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές Natura 2000, σε προτεινόμενες περιοχές Natura 2000, καθώς επίσης και στις βρετανικές βάσεις στη Λεμεσό. Προς τον σκοπό αυτό, μέσω υπουργικών διαταγμάτων θεσπίζονται θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2023 η παραλία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Άνασσα» χρησιμοποιήθηκε από φώκιες τόσο για ξεκούραση όσο και για γαλουχία του νεογέννητου.
Σπυριδούλα Τριάντου