Νέα αρχή κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ, ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, που βάζει τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία όσων ήθελαν να αναγνωρίσουν πτυχίο από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής και, ξεπερνώντας τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην αναγνώριση πτυχίων το πολύ μέσα σε δύο μήνες, ενώ κάποια αναγνωρίστηκαν σε μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού του ΔΟΑΤΑΠ για το 2023 που κατατέθηκε στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, και στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υποβλήθηκαν 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις αναγνώρισης. Τηρήθηκε ο προσδόκιμος χρόνος ολοκλήρωσης αιτήσεων σε 1-8 εβδομάδες. Επίσης εκδόθηκαν 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας που αφορούν 9.450 τίτλους.
230.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι αρμόδιοι του ΔΟΑΤΑΠ απήντησαν σε περισσότερες από 35.000 τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ απαντήθηκαν 5.857 ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτών και φορέων μόνον από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης και χιλιάδες ακόμη από τις υπόλοιπες διευθύνσεις. Όπως προκύπτει από την έκθεση, πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα και ψηφιοποιήθηκαν 133.000 έγχαρτοι φάκελοι (5.000.000 σελίδες).
230.000 αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίου σε 40 χρόνια
Σύμφωνα με την έκθεση πέρυσι υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 191 αιτήσεις επανεξέτασης. Στον οργανισμό έχουν υποβληθεί συνολικά σε διάστημα 40 ετών, δηλαδή από το 1979 έως το 2019, περίπου 230.000 έγχαρτες αιτήσεις. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων αυτών έχει εκδοθεί τελική πράξη. Παραμένουν σε αδράνεια περίπου 3.000 έγχαρτες αιτήσεις λόγω μη πληρότητας του φακέλου με ευθύνη των ενδιαφερομένων.
Εντός του 2023, ο ΔΟΑΤΑΠ έχει εντάξει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αλλοδαπής συνολικά 472 νέα ιδρύματα και έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων συνολικά 43 νέους τύπους τίτλων. Αντίστοιχα, μέσω της ίδιας διαδικασίας κρίθηκε μη δυνατή η ένταξη συνολικά 36 ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συνολικά 16 τύπων τίτλων στα αντίστοιχα εθνικά μητρώα.
Επιπλέον, εντάχθηκαν συνολικά 25 ιδρύματα στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιολόγησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και τέλος έγινε επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Μητρώου Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης για επτά συνολικά χώρες.
ΔΙΠΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση της τράπεζας θεμάτων, που χρησιμοποιείται δύο φορές τον χρόνο στις εξετάσεις Ιατρικής – Οδοντιατρικής, για την αναγνώριση των αντίστοιχων τίτλων από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες οργανώνονται κατά νόμο από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η παλιά τράπεζα θεμάτων καταρτίστηκε πριν από 16 χρόνια και είχε κριθεί από τους ειδικούς παρωχημένη.
isminichar@yahoo.gr