Οριστικό «λουκέτο» σε φαρμακαποθήκη η οποία καταγγέλλεται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ότι εξήγαγε στη Γερμανία φάρμακο κατά τη διάρκεια ισχύος της σαφούς και ρητής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι αποφασισμένος να επιβάλει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Απογευματινής».
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Το υπουργείο Υγείας και οι ελεγκτές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ερευνούν ήδη τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έχουν κατατεθεί αρμοδίως, και θα προχωρήσουν στη λύση του κλεισίματος για την εν λόγω φαρμακαποθήκη -ίσως και για δύο ακόμη φαρμακαποθήκες- στην περίπτωση κατά την οποία επαληθευθούν τα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της «Α», η σχετική καταγγελία χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας σοβαρή αλλά και σχετικά ασαφής και αόριστη, όσον αφορά την ταυτότητα της συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης, η οποία -σύμφωνα με την καταγγελία- προχώρησε στην παράνομη εξαγωγή του φαρμακευτικού σκευάσματος στη Γερμανία σε συνεργασία με κάποια άλλη φαρμακαποθήκη.
Στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές στη Γερμανία για φάρμακα τα οποία τελούσαν υπό απαγόρευση εξαγωγών έχει ήδη καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, τόσο στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Ευάγγελο Μανωλόπουλο. Κατά τη διάρκεια συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Απόστολος Βαλτάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί, για να το βγάλεις, πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά. Αποθήκη που έβγαλε φάρμακο, ενώ ήταν απαγορευμένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να κλείσει. Να την κλείσει διά παντός. Διότι τα στοιχεία που έχουμε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερμανία και διαπιστώσαμε από διασταυρώσεις ότι είναι μια πραγματικότητα».
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Α» ο Απόστολος Βαλτάς, «θα ζητήσουμε να υπάρξει μία εφαρμογή (app) η οποία να ενημερώνει τις φαρμακαποθήκες ότι υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά φαρμάκων για κάθε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο εκείνοι θέλουν να εξαγάγουν από τη χώρα μας. Ο νόμος λέει ότι έχω το δικαίωμα σε εξαγωγές φαρμάκων, όταν τα συγκεκριμένα φάρμακα που θέλω να εξαγάγω είναι σε επάρκεια στην ελληνική αγορά φαρμάκων. Και πού θα ξέρω εγώ ότι υπάρχει επάρκεια στο οποιοδήποτε φάρμακο στην ελληνική αγορά; Η εφαρμογή την οποία προτείνουμε θα κάνει αυτή τη δουλειά».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του: «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα αυτό, κι ελπίζουμε να μας κοινοποιήσει είτε ο κ. πρόεδρος του ΠΦΣ ή ο αξιότιμος πρόεδρος του ΕΟΦ (αν κι εφόσον ενημερωθεί από τον κ. Βαλτά ) τα ονόματα των παράνομων, ώστε να κινήσουμε άμεσα την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ήταν, είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένος στη διασφάλιση της επάρκειας της Φαρμακευτικής Αγοράς και της Δημόσιας Υγείας, και δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε ευθυγραμμίζεται με αυτές τις προτεραιότητες, και δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με συμφέροντα που δυναμιτίζουν την προσπάθεια των μελών του, ανεξαρτήτως με την προέλευσή τους».
ven.ygeia@gmail.com