Κερδοφόρα «μπίζνα» σε δύσκολους καιρούς ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας απολαμβάνει κέρδη, καθώς περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ «παίχτηκαν» το 2023 μέσα από τα παράνομα δίκτυα. Το χειρότερο είναι πως αυξάνονται οι ανήλικοι που εθίζονται στον τζόγο, όπως καταγράφηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Παιγνίων σε συνεργασία με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Cleon Conferences Communications.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στα παράνομα δίκτυα στρέφονται οι νέοι από 17 ετών και πάνω, οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στους νόμιμους παρόχους, καθώς ο νόμος επιτρέπει τη συμμετοχή στα παίγνια μόνο των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με μελέτη της Kapa Research που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, από τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ που «παίχτηκαν» σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον, το ένα δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε διαδικτυακά παιχνίδια και τα 700.000.000 ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 900.000 Έλληνες, δηλαδή σχεδόν ένας στους δέκα, έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, έστω και μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι παίκτες στο παράνομο δίκτυο ξαναέπαιξαν το 47,55% των κερδών τους κατά μέσο όρο. Το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε ανά παίκτη ανέρχεται στο ποσό των 1.934 ευρώ. Περίπου 738 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα επίγεια μη αδειοδοτημένα δίκτυα.
Η αίσθηση που έχουν οι παίκτες από τη συμμετοχή τους στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον είναι για το 9,6% ότι βγήκε κερδισμένος, το 15,6% μάλλον κερδισμένος, το 20,5% ούτε κερδισμένος ούτε χαμένος, το 25,2% μάλλον χαμένος και το 27,2% χαμένος.
«Αυτό που μας προκάλεσε έκπληξη είναι ότι όσοι παίζουν σε μη αδειοδοτημένα δίκτυα, αν και γνωρίζουν ότι πρόκειται για παράνομη πράξη, ωστόσο δεν διστάζουν να το παραδεχθούν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Δημήτρης Ντζανάτος, κατά την παρουσίαση της έρευνας.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων, και μάλιστα άμεσα. Σημείωσε επίσης πως το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την ΕΕΕΠ θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις παρεμβάσεις που προτείνει η Επιτροπή για τη μείωση του παράνομου τζόγου.