Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας αναζωογόνησε τον θεσμό της οικογένειας, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, με αντικείμενο τη σημασία των οικογενειακών δεσμών και πώς αυτή εξελίχθηκε στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, όταν όλες οι δομές της πολιτείας τελούσαν υπό αμφισβήτηση και το 72% των πολιτών στρεφόταν για βοήθεια στην οικογένεια μόλις αντιμετώπιζε κάποιο σημαντικό πρόβλημα, διαπιστώνεται ότι το ίδιο περίπου ποσοστό (68%) θα έπραττε αναλόγως σήμερα.
Αυτό γιατί οι Έλληνες θεωρούν ότι η οικογένεια είναι ο πρώτος χώρος αλληλεγγύης σε ποσοστό 95%, αν και η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται ως σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του ανθρώπου σε ποσοστό 65%.
Ανατροπή καταγράφεται στα δύο φύλα σχετικά με το ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας είναι το σημαντικότερο πράγμα: οι άνδρες σε ποσοστό 77% και οι γυναίκες μόλις 54%. Το ίδιο διαφορετικά είναι τα ποσοστά για παραδοσιακές απόψεις γύρω από την οικογένεια. Μόλις 35% των γυναικών συμφωνούν ότι ο άνδρας είναι αυτός που εξασφαλίζει το εισόδημα και η γυναίκα πρέπει να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών. Ως προς το αν τα παιδιά πρέπει να παίρνουν το επίθετο του πατέρα τους το ποσοστό ανέρχεται στο 63%.
Πιο σημαντικό από τη δημιουργία οικογένειας είναι οι καλοί φίλοι (47%), μια επιδραστική σταδιοδρομία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων (39%), η συμμετοχή στα κοινά με θετικό αποτύπωμα (35%), η επιτυχημένη καριέρα (31%), ενώ τα χρήματα και η δόξα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις με 23% και 10% αντίστοιχα.
Άλλωστε το 87% δηλώνει ικανοποιημένο από την οικογένεια στην οποία ενηλικιώθηκε, ενώ οι σχέσεις με τους γονείς είναι καλές σε ποσοστό 82%.
Οι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία: το 39% πάει στην εκκλησία μόνο στις γιορτές και το 25% για γάμους, βαφτίσεις, ενώ μόνο το 7% πάει κάθε εβδομάδα. Το άλλοτε σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» δεν συγκινεί τις νεότερες γενιές.
Πλέον και τα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς παιδιά είναι αποδεκτά σε ποσοστό 75%, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι αποδεκτές κατά 96%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε πριν από την ψήφιση του νόμου για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, το 50% είναι υπέρ του γάμου, ενώ για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια υπέρ είναι το 34% και κατά το 62%.
Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία είναι εδώ, είναι έμφυλη και είναι συντριπτικά κατά των γυναικών. Το 33% δηλώνει ότι γνωρίζει θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο άμεσο περιβάλλον που είναι γυναίκα και μόλις 7% άνδρες-θύματα.
Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο διευθυντής ερευνών της Κάπα Research, Αλέξης Ρουτζούνης, τονίζει πως η οικογένεια εκφράζει μια οικουμενικότητα που ξεπερνά τον κλασικό διαχωρισμό Αριστερά – Δεξιά.
nkaramanou@gmail.com