Η μηνιγγίτιδα τρομάζει το καρναβάλι

Τρίτο κρούσμα στην Πάτρα. Προς εμβολιασμό όσοι ήρθαν σε επαφή με τον φοιτητή
17:49 - 7 Μαρτίου 2024

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου ένας 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο οποίος διαγνώστηκε με βακτηριακή μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο. Ο φοιτητής διακομίσθηκε χθες τα ξημερώματα σε πολύ άσχημη κλινική κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, με πολύ υψηλό πυρετό και εξανθήματα, αλλά, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ του ιδρύματος, μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που εντοπίζεται σε φοιτητή, το τελευταίο διάστημα. Τα άλλα δύο ήταν σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Ναυπηγών, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου νόσησε φοιτήτρια του Μαθηματικού κατά τη διάρκεια των καταλήψεων.

Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να μεταβεί στην Πάτρα, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πρώην ΤΕΙ Πάτρας, στο Κουκούλι, και να δώσει τις ενδεδειγμένες οδηγίες προστασίας και πρόληψης, ενώ θα διενεργηθεί επίσης εμβολιασμός των επαφών του 20χρονου φοιτητή. Με σκοπό την αποφυγή νέων κρουσμάτων, ενόψει μάλιστα του καρναβαλιού στην αχαϊκή πρωτεύουσα, έχει ενεργοποιηθεί πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει διερεύνηση επαφών του παιδιού, καθώς και των συνθηκών μετάδοσης.

Η ΝΟΣΟΣ

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος ή Ναϊσέρια της μηνιγγίτιδας (Neisseria meningitidis) είναι ένα μη κινητό αερόβιο Gram αρνητικό μικρόβιο, που ανήκει στην οικογένεια Neisseriaceae και αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της μηνιγγίτιδας, καθώς και άλλων μηνιγγιτιδοκοκκικών νοσημάτων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος βρίσκεται ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας στις βλεννογόνες επιφάνειες της αναπνευστικής οδού (ρινοφάρυγγας) και μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ξενιστών με μολυσμένο σάλιο ή με σταγονίδια. Όταν ο μηνιγγιτιδόκοκκος εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις μήνιγγες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τη φλεγμονή τους (μηνιγγίτιδα). Η λοίμωξη αρχίζει συνήθως με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και πονοκεφάλουςμ αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε κώμα και στο 10% περίπου των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.