Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Γεωλογίας, Αθανάσιος Γκανάς, αναφορικά με τη σεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά, η οποία από τις 24 Φεβρουαρίου έως και χθες αργά είχε δώσει περισσότερες από 280 δονήσεις! Αντίθετα, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τη γειτονική Τουρκία, για την οποία είπε χαρακτηριστικά πως «έχουν αργήσει».
Αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας, ο κ. Γκανάς είπε ότι «πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών. Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα».
Μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Δαρδανέλια της Τουρκίας το βράδυ της Δευτέρας, σημείωσε ότι το μέγεθός του «δεν μας ανησυχεί, δεν θα ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα», αλλά αναφέρθηκε σε ένα άλλο ρήγμα που «είναι έτοιμο και ώριμο». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως αναμένεται σεισμός έως και 7,5 Ρίχτερ από το ρήγμα που περνά από τα Πριγκιποννήσια. Όπως εξήγησε, αυτό δίνει σεισμούς ανά περίπου 250 χρόνια, αλλά τώρα έχει αργήσει κατά τουλάχιστον μία δεκαετία, γεγονός που προβληματίζει. «Δεν είναι ασύνηθες, δεν μπορεί το ρήγμα να δουλέψει σαν ρολόι, αλλά έχει καθυστερήσει και όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία», προειδοποίησε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνουν μεγάλες καταστροφές. Σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η Ελλάδα σε μία τέτοια περίπτωση, είπε ότι θα γίνει «σίγουρα αλλά βραχυπρόθεσμα».
Όμως και οι Τούρκοι σεισμολόγοι εκφράζουν φόβους ότι αυτή η ισχυρή δόνηση μπορεί να αποτελεί τον προάγγελο ενός μεγάλου σεισμού που περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη.