Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει, ως φαίνεται, ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», Δημήτρης Τζιλβές, μετά τη φωτογραφία που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και στην οποία φαίνεται ασθενής να αναρρώνει, έπειτα από μέθη λόγω ενδοσκοπικής εξέτασης, ξαπλωμένος σε καθίσματα στον χώρο αναμονής του εργαστηρίου και όχι στον ειδικό χώρο ανάνηψης. Αμέσως μετά την ανάρτηση, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για το θέμα, ενώ προειδοποίησε ότι η τιμωρία του υπευθύνου για το αποτρόπαιο θέαμα θα είναι παραδειγματική, καθώς ουδείς μπορεί να παίζει παιχνίδια στην πλάτη του ΕΣΥ.
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ο κ. Τζιλβές στη δημόσια ανάρτησή του, δίπλα από τη φωτογραφία που δημοσίευσε, έγραψε: «Σήμερα, μετά την ενδοσκόπηση! Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη “αίθουσα ανάνηψης”. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες, απέβησαν άκαρπα». Από την πλευρά της, η διοίκηση του «Θεαγένειου», που είναι ένα από τα τέσσερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της Ελλάδας, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «ως χώρος ανάνηψης μετά από ενδοσκοπική εξέταση δύναται να χρησιμοποιηθεί ο θάλαμος ο οποίος βρίσκεται πλησίον του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου, κατόπιν συνεννόησης με το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα, όπερ και συμβαίνει τα τελευταία έτη. Στον 4ο όροφο επίσης βρίσκεται η Καρδιολογική Μονάδα του Θεαγενείου, η οποία μπορεί να προσφέρει άμεσα, πλήρη και επείγουσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση ανάγκης».
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Την ίδια στιγμή, απάντηση στον σάλο που έχει προκληθεί μετά την καταγγελία πατέρα ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας αρνήθηκε να μεταφέρει το 7χρονο παιδί του από τα Ιωάννινα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», έδωσε χθες η Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ. Το κοριτσάκι, που τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τον πατέρα του με ΙΧ, έφερε απόστημα στην τραχηλική χώρα και κινδύνευε με ασφυξία. Ο πατέρας του κοριτσιού ανέφερε στο Mega πως το ΕΚΑΒ τούς ενημέρωσε κατά τις 03.30 ότι οριακά θα έφταναν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς έληγε η εφημερία του νοσοκομείου (στις 8 το πρωί). «Έφυγα στις 04.20 από Γιάννενα και 07.30 ήμουν στο “Αγία Σοφία”», είπε ο πατέρας. Στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ τονίζεται ότι η γιατρός των Ιωαννίνων είχε ζητήσει διακομιδή, «επισημαίνοντας ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου θα πρέπει να έχει παραδώσει το παιδί στον ιατρό αποδοχής του περιστατικού πριν από τις 8.00 π.μ. που τελειώνει η εφημερία του Νοσοκομείου των Αθηνών».
«ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ»
Ο τηλεφωνητής διευκρίνισε στην καλούσα ιατρό ότι με βάση τη χιλιομετρική απόσταση (περίπου 420 χλμ.) και τον απαιτούμενο χρόνο των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης του ασθενούς συνδυαστικά με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν, δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την άφιξη του ασθενοφόρου στην Αθήνα πριν τις 8.00 π.μ., που έληγε η εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”». Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Α» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚΑΒ, Απόστολος Δάμκαλης, «ούτε άρνηση διακομιδής υπήρξε ούτε θα μπορούσε το ΕΚΑΒ να αρνηθεί τη διακομιδή ενός παιδιού. Εκείνο το οποίο ανέφεραν οι συνάδελφοι είναι ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο υποδοχής, καθώς το ασθενοφόρο δεν θα προλάβαινε ανοιχτή τη γενική εφημερία του “Αγία Σοφία”».
Λάρισα: Πόρτα νοσοκομείου καταπλάκωσε εργαζόμενη!
Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Συγκεκριμένα, μία πόρτα έπεσε στο ακτινολογικό εργαστήριο και… καταπλάκωσε εργαζόμενη τεχνολόγο, προκαλώντας της κάταγμα στο χέρι και τραύμα στο κεφάλι.
Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει -μεταξύ άλλων- στη γραπτή δήλωσή του: «Η πόρτα έπεσε πάνω της και την καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ελαφρά όπως αποδείχτηκε από την εξέταση στο κεφάλι της και το πόδι της, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με το αριστερό χέρι της, το οποίο υπέστη κάταγμα στο ύψος της πηχεοκαρπικής (ΠΧΚ) άρθρωσης. Στη συνάδελφο δόθηκε από το ΤΕΠ 1 μήνας αναρρωτική άδεια. Να διενεργηθεί επείγουσα έρευνα για να δούμε εάν είναι δολιοφθορά ή κακή κατασκευή ή λόγοι μη συντήρησης. Η πόρτα μάλλον ήταν βγαλμένη. Αν είναι δυνατόν! Θα πρέπει να κυκλοφορούμε με κράνος εντός των νοσοκομείων για να προστατευόμαστε από πόρτες, σοβάδες, ψευδοροφές, τοίχους».
ven.ygeia@gmail.com