Νέος πραγματογνώμονας για την τραγωδία στα Τέμπη

Αιτία η ύπαρξη ουσιών που δεν θα έπρεπε να μεταφέρονται με το τρένο - Πιθανή παράταση της ανάκρισης προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης
13:34 - 29 Φεβρουαρίου 2024

Στον διορισμό νέου πραγματογνώμονα αναμένεται να προχωρήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης που χειρίζεται την ανάκριση για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.

Ο ανακριτής οδηγείται στην απόφαση αυτή μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, ο οποίος εντόπισε την ύπαρξη ουσιών που δεν θα έπρεπε να μεταφέρονται με το τρένο. Ωστόσο, επειδή τις ουσίες αυτές δεν είχε εντοπίσει η πρώτη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, ο ανακριτής αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα προκρίνουν να ρίξει «φως» στην υπόθεση σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Στο μεταξύ, για παράταση της ανάκρισης που αφορά την τραγωδία των Τεμπών έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση», σημείωσε ο Γιώργος Φλωρίδης σε δηλώσεις του στο One Channel και πρόσθεσε ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας.

«Το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση».

Ταυτόχρονα, ανήμερα της μαύρης επετείου του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση συμμετέχοντας στο συλλογικό πένθος τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων. «Η Ελληνική Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή, διερευνά νυχθημερόν την πολυπαραγοντική αυτή υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και προς κάθε κατεύθυνση», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται: «Η αλήθεια γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει και καλούμε όλους τους Πολίτες αυτής της χώρας να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Διευκρινίζεται δε ότι η διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων ανήκει στη Βουλή.

Πάντως, χθες το κατώφλι της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα πέρασαν οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της αμαρτωλής Σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίοι έλαβαν προθεσμίες εντός του Μαρτίου προκειμένου να απολογηθούν.

Κ. Μητσοτάκης: «Θα τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι»

Στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα αναφέρθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να τονίζει πώς χρέος της πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα  ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι ένοχοι αυτής της τραγωδίας θα τιμωρηθούν. «Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τη διαβεβαίωση πως θα βρίσκεται στο πλευρό των συγγενών έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του. «Τέμπη, ένας χρόνος μετά. Μια υπόσχεση στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους: Δεν πρέπει και δεν θα ξεχαστούν. Θα είμαστε δίπλα στον αγώνα των οικογενειών τους για δικαιοσύνη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε πώς «τα γιατί και τα πώς της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα» με την επισήμανση ότι οι ένοχοι και οι υπαίτιοι παραμένουν για κάποιους αόρατοι. «Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως πολιτεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από τη Λάρισα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζήτησε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. «Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση, στην έκρηξη και στον αθώο χαμό 57 ανθρώπινων ψυχών, τα περισσότερα παιδιά μας».

Τα συναισθήματά τους για τον χαμό των συμφοιτητών τους αποτύπωσαν σε έναν πίνακα γεμάτο συμβολισμούς, με τον τίτλο «Τελειωθέντες εν ολίγω επλήρωσαν χρόνους μακρούς», πέντε φοιτητές του Αριστοτελείου. Στον καμβά είναι ζωγραφισμένο ένα εισιτήριο τρένου με προορισμό τη «Χώρα Ζώντων», δύο βέρες, ένα κλειδί από τις αποσκευές τους, το πτυχίο που δεν πήραν ποτέ, ένα ρολόι χωρίς δείκτες και αναμμένα κεριά όσοι και οι συμφοιτητές τους που χάθηκαν εκείνο το βράδυ.

Χωρίς τηλεδιοίκηση έναν χρόνο μετά

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους κι όμως τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένουν. Το Mega, ακολουθώντας το δρομολόγιο του θανάτου από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα, σε απόσταση 90 χλμ., διαπίστωσε ότι η γραμμή είναι μονή, αφού η δεύτερη επισκευάζεται, ενώ η τηλεδιοίκηση, ακόμη, δεν λειτουργεί από το Λιανοκλάδι μέχρι τη Λάρισα, δηλαδή από το 218ο έως το 345ο χιλιόμετρο. Επιπλέον, το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS) που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την τραγωδία τον περασμένο Φεβρουάριο, ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Διαδηλωτές έγραψαν τα ονόματα των θυμάτων μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Όλη η Ελλάδα στους δρόμους για τους 57

Στους δρόμους όλης της Ελλάδας ξεχύθηκαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των Τεμπών και την απεργία της ΑΔΕΔΥ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατώντας κόκκινα μπαλόνια, πανό με συνθήματα που ζητούν δικαίωση και σημαίες που υπενθύμιζαν πως «Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» πλημμύρισαν κάθε γωνιά της χώρας.

Στην Αθήνα υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πλατεία Κλαυθμώνος και Προπύλαια. «Ένοχος του εγκλήματος στα Τέμπη είναι τα κέρδη τους», «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα στα πλακάτ, ενώ μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη νεαροί διαδηλωτές έγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών με κόκκινη μπογιά.

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στη Λάρισα, η μεγαλειώδης πορεία κατέληξε στην πλατεία του ΟΣΕ όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα 57 θύματα, ενώ Θεσσαλοί αγρότες πραγματοποίησαν κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή της Λάρισας.

Οι πορείες ολοκληρώθηκαν με επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της πορείας μία ομάδα ατόμων έριξε μολότοφ στο Σύνταγμα, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η μία βόμβα μολότοφ έσκασε μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και η δεύτερη στην άλλη είσοδο, μπροστά από το άγαλμα του Τρικούπη. Λίγο αργότερα άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών έριξε μολότοφ κατά των αστυνομικών στην Ομόνοια και τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά. Η «αύρα» της Αστυνομίας έριξε νερό στους κουκουλοφόρους ενώ έγιναν έξι συλλήψεις. Στη Θεσσαλονίκη, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, διαδηλωτές έριξαν μπογιές, μολότοφ και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, που απάντησαν με χημικά και οβίδες κρότου-λάμψης.