«Η μόνη οδηγία που δόθηκε ήταν “κάντε ό,τι μπορείτε”. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε, να αφεθεί ανεξέλεγκτη η φωτιά». Σε αυτά τα λόγια συμπύκνωσε όσα συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 22ας Ιουλίου 2018 στο Μάτι ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης. Κλείνοντας τη συνολικά εννιάωρη αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε ότι «για κάποιες πράξεις, όσο καταστροφικές και αν είναι, μόνο ο Θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε».
ΠΡΟΠΤΑΣΕΙΣ
Ο κ. Μανιάτης ζήτησε συνολικά την καταδίκη εννέα προσώπων για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή και του εμπρησμού από αμέλεια. Πρόκειται για τους Σωτήρη Τερζούδη (πρώην αρχηγός ΠΣ), Βασίλη Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγός ΠΣ), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε επικεφαλής ΕΣΚΕ), Νίκο Παναγιωτόπουλο (επίγειος επικεφαλής ΠΣ), Χαράλαμπο Χιώνη (επίγειος επικεφαλής ΠΣ), Βάιο Θανασιά (τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα), Ευάγγελο Μπουρνούς (πρώην δήμαρχος Ραφήνας), Αντώνιο Παπλατζή (τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (δράστης εμπρησμού).
Στον αντίποδα, πρότεινε την απαλλαγή 12 κατηγορουμένων, για τους οποίους δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους ή δεν είχαν τη σχετική αρμοδιότητα. Πρόκειται για τους Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη, Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη, Στέφανο Κολοκούρη, Χρήστο Συρογιάννη, Ιωάννη Καπάκη, Ρένα Δούρου, Ηλία Ψινάκη και Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.
Κατά την αγόρευσή του ζήτησε την πλήρη απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και για τις εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει, εξηγώντας πως για την κατηγορία ότι δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της Περιφέρειας ήταν η Λεωφόρος Μαραθώνος και οι εργασίες, σύμφωνα με τα έγγραφα, είχαν εκτελεστεί». Αντίστοιχα, ζήτησε απαλλαγή της για τη μη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, τη μη παροχή ενημέρωσης στο κοινό, ενώ απαλλακτική ήταν η πρότασή του και για τη μη λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση.
Καμία ευθύνη δεν βρήκε ούτε στο πρόσωπο του τότε δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, λέγοντας πως «αποδείχθηκε ότι είχε μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα για τον καθαρισμό στον Βάιο Θανασιά, αντιδήμαρχο Δικτύων και Καθαριότητας, ως μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για τα ζητήματα αυτά».
ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ
Καταπέλτης ωστόσο ήταν ο εισαγγελέας για τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, σχετικά με την παραπληροφόρηση των πολιτών από δηλώσεις του στην τηλεόραση, ζητώντας την ενοχή του για την κατηγορία. «Ως μη όφειλε, βγήκε σε ζωντανή μετάδοση πανελλήνιας εμβέλειας και είπε πράγματα αντίθετα από όσα συνέβαιναν. Ο ζήλος που επέδειξε να ενημερώσει, ως μη όφειλε, ενώ δεν είχε καμία ενημέρωση από το πεδίο… Εκείνες τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Έχω τη γνώμη ότι προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό και επέτεινε τη μη παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης, που είχε και το στοιχείο του εφησυχασμού».
Ως το πρόσωπο που «έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς» χαρακτήρισε ο κ. Μανιάτης τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που φέρεται να έβαλε φωτιά για να κάψει χόρτα, οδηγώντας στο τραγικό αποτέλεσμα της ημέρας εκείνης. «Υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε τη φωτιά και τις παρεπόμενες συνέπειες», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.