Έρχονται 14 γερμανικά πανεπιστήμια

«Μαγνήτης» η Αθήνα και η Κρήτη - Σε ποιες χώρες επέλεξαν να ανοίξουν παραρτήματα τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου
15:24 - 20 Φεβρουαρίου 2024

Κάν’ το… όπως η Μπολόνια. Μετά το Πανεπιστήμιο John Hopkins, που ίδρυσε παράρτημα στην ιταλική πόλη-συνώνυμο της συμφωνίας της Μπολόνια, που σηματοδοτεί τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, και τα Πανεπιστήμια Yale στη Σιγκαπούρη και Duke στην Kίνα, κορυφαία αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας παραρτήματα σε συνεργασία με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και κολέγια, με στόχο, όπως προβλέπεται, να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» παρουσιάζει τον νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», αναμένονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι 14 μεγάλων γερμανικών πανεπιστημίων, προκειμένου να επισκεφτούν πανεπιστήμια σε Αθήνα και Κρήτη με σκοπό να υπάρξει μία πρώτη γνωριμία και να συνάψουν συμφωνίες. Ήδη, αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» περί τα 400 προγράμματα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων.

Επίσης μία νέα συνεργασία υπέγραψε η Σορβόνη με το ΕΚΠΑ για το τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας με «άνοιγμα» και στην Ιατρική. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανοίξει κύκλο επαφών με ξένες πρεσβείες και ιδρύματα του εξωτερικού. Στόχος είναι η σύναψη διμερών σχέσεων για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν πανεπιστήμιά τους να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, για το οποίο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Όπως έχει ενημερώσει σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει έρθει σε επαφή με το Yale και άλλα ξένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα. «Απευθυνόμαστε στους Έλληνες της διασποράς», λέει ο υπουργός, αναφερόμενος στους Έλληνες πανεπιστημιακούς που φτιάχνουν «γέφυρες» με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Α» ενδιαφέρον για εγκατάσταση στη χώρα μας επιδεικνύουν κυπριακά πανεπιστήμια.

 Ο ΧΑΡΤΗΣ

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων που επέλεξαν να ιδρύσουν παραρτήματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μητρικό πανεπιστήμιο. Η πλειονότητα των πανεπιστημίων προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Γαλλία, ενώ στην τριάδα των χωρών που φιλοξενούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων περιλαμβάνονται η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ τα τελευταία χρόνια «ανεβαίνουν» επίσης στη σχετική λίστα το Κατάρ και η Ινδία.

Πόλο έλξης για τους Έλληνες φοιτητές αποτελούν και τα πανεπιστήμια της Κύπρου, στα οποία ο ένας στους τρεις φοιτητές προέρχεται από τη χώρα μας. Στις υπόλοιπες χώρες σπουδάζουν περισσότεροι από 40.000 Έλληνες, αριθμός συγκριτικά υψηλότερος από άλλες ευρωπαϊκές, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Χώρες με υψηλό ποσοστό φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι η Κίνα και η Ινδία, χώρες δηλαδή με τεράστια πληθυσμιακά μεγέθη.

Το πανεπιστήμιο της Σορβόνης λειτουργεί από το 2006 παράρτημα στο Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ), όπου υπάρχει και το New York Abu Dabi. Το πανεπιστήμιο Yale ίδρυσε το 2013 στη Σιγκαπούρη το Yale-NUS College. Το Johns Hopkins University λειτουργεί από το 1955 παράρτημα στην Μπολόνια, ενώ από το 1986 λειτουργεί παράρτημα και στην πόλη Nanjing της Κίνας. Το πανεπιστήμιο Duke ίδρυσε το 2005 παράρτημα Ιατρικής Σχολής στη Σιγκαπούρη και το 2013 δεύτερο παράρτημα στο Kunshan της Κίνας.

Η ευκαιρία που έχασε η Ελλάδα

Στο Ντουμπάι επιλέγουν κυρίως συμφωνίες τα ίδια τα πανεπιστήμια όπως με το φημισμένο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας Wollongong, το οποίο ονομάζεται University of Wollongong in Dubai, όπως και το Middlesex University της Αγγλίας. Επίσης υπάρχει το American University in Dubai. Επιπλέον, υπάρχει το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB), το οποίο απονέμει πτυχία που καταχωρούνται επισήμως στο New York Board of Regents, ενώ σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχασε την επένδυση αυτή ύψους εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εκπρόσωποι από 30 φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Yale, το Princeton, το Columbia και το John Hopkins, ήλθαν στη χώρα μας τον περασμένο χειμώνα και είτε σύναψαν συμφωνίες είτε συζήτησαν για μελλοντικές συνεργασίες. Η μεγάλη αμερικανική αποστολή επισκέφτηκε ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να διευρυνθεί η εκπαιδευτική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ήδη κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια έχουν συνομιλίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης που εγκαινιάστηκε το 2021.

Η βαριά βιομηχανία της Κύπρου

Την τελευταία δεκαετία έχει εκτιναχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο, που στηρίζεται κυρίως σε Έλληνες φοιτητές αλλά και καθηγητές. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι πλήρως αναγνωρισμένα και ισότιμα με τα αντίστοιχα δημόσια πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αυτήν τη στιγμή έχει δοθεί από το υπουργικό συμβούλιο άδεια λειτουργίας στα ακόλουθα 9 ιδιωτικά πανεπιστήμια: Frederick University ΕUC, European University – Cyprus, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Neapolis University – Pafos, University of Central Lancashire – Cyprus, Philips University, American University of Cyprus, University of Limassol, American University of Beirut – Mediterraneo.

isminichar@yahoo.gr