Μεγάλη είναι η συζήτηση, η οποία διεξάγεται με ένταση στον δημόσιο χώρο, σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας. Αποτελεί κοινό τόπο μάλιστα ότι οι αναισθησιολόγοι, αλλά και δευτερευόντως οι παθολόγοι, έχουν καταστεί μακράν οι πλέον περιζήτητες ειδικότητες στο ΕΣΥ, καθώς οι ελλείψεις στις κατευθύνσεις αυτές υπογραμμίζονται σε κάθε ευκαιρία από κάθε καλοπροαίρετο συνομιλητή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνει σήμερα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι «οι ελλείψεις συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων είναι εστιασμένες ανά ειδικότητα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ορισμένων περιοχών της χώρας μας, με το πιο σοβαρό πρόβλημα να εμφανίζεται κυρίως στις ιατρικές ειδικότητες της αναισθησιολογίας, της παθολογίας και της ακτινολογίας».
Πράγματι, ιδιαίτερα για την αναισθησιολογία και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, η κάλυψη για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε αναισθησιολόγους ανέρχεται στο 84,9% για τα ιδρύματα αρμοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, στο 76,9% για τα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, στο 72% για εκείνα της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, στο 71,1% για τα ιδρύματα αρμοδιότητας της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο 69% για όσα ιδρύματα είναι στην αρμοδιότητα της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μόλις στο… 54% φτάνει η κάλυψη των νοσοκομείων αρμοδιότητας της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και μόλις στο… 53% για τα ιδρύματα αρμοδιότητας της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.
Εξαδάκτυλος
Άρνηση ειδικοτήτων
Ελαφρώς διαφοροποιημένη, αλλά πάντα στο ίδιο μήκος κύματος, είναι η εικόνα για τον «χάρτη» των ιατρικών ειδικοτήτων που λείπουν κατά κόρον από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την οποία διατηρεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί συγκεκριμένα στην «Α»:
«Πρώτη σε αυτή την κατηγορία είναι αδιαμφισβήτητα η ειδικότητα της αναισθησιολογίας, που η έλλειψή της παραλύει κυριολεκτικά τα χειρουργεία. Και ακολουθούν επίσης οι παθολόγοι, οι μικροβιολόγοι, οι ακτινολόγοι, οι πυρηνικοί ιατροί και οι παθολογοανατόμοι, εξίσου σημαντικοί ειδικοί ιατροί τόσο για τα νοσοκομεία όσο και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται. Κατά κανόνα το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την άρνηση νέων γιατρών να επιλέξουν τις ειδικότητες αυτές τα προηγούμενα χρόνια».
Παπανικολάου
Είχαμε προειδοποιήσει
Σε δικές του δηλώσεις στην «Α», ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνος Παπανικολάου, αναφέρει τα εξής:
«Από δύο χρόνια είχαμε προειδοποιήσει για την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, που είχε αρχίσει από τότε να παίρνει μορφή ντόμινο. Τα αίτια είναι η εργασιακή και εφημεριακή υπερεξόντωση, η μισθολογική απαξίωση και ο αυταρχισμός με εντολές για διαρκείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομείο».
Ο κ. Παπανικολάου εκτιμά επίσης ότι «οι ειδικότητες με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αναισθησιολογία σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της περιφέρειας, στα μικρότερα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και η ακτινοδιαγνωστική σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σε περιφερειακά νοσοκομεία (παραδείγματος χάρη Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας, Σερρών και αλλού) έχουμε, λόγω παραιτήσεων, σοβαρότατες ελλείψεις ακόμα και σε βασικές κλινικές ειδικότητες, όπως παθολογία και γενική χειρουργική. Απαιτείται άμεση υιοθέτηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ, αλλιώς σε λίγο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμη».
Βαρνάβας
Γενναία κίνητρα
Από τη δική του πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, υπογραμμίζει στην «Α» ότι «αν και η αναισθησιολογία αποτελεί την πιο γνωστή ειδικότητα που βρίσκεται σε έλλειμμα, υπάρχουν αρκετές ακόμη ειδικότητες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, πριν προκληθούν αθεράπευτες δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας της χώρας μας. Η παθολογία αποτελεί ομοίως ειδικότητα σε έλλειψη, επειδή οι νέοι γιατροί στρέφονται σε ειδικότητες που προέκυψαν ως νέοι τομείς της παθολογίας, όπως η γαστρεντερολογία, η ενδοκρινολογία και η πνευμονολογία. Τέλος, σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει με τις εργαστηριακές και απεικονιστικές ειδικότητες στο ΕΣΥ, όπως η βιοπαθολογία και η ακτινολογία, λόγω των υψηλών αμοιβών που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο επιλέγουν να μετακινηθούν οι γιατροί, εγκαταλείποντας τις δύσκολες και υπαμειβόμενες συνθήκες του ΕΣΥ».
Ο κ. Βαρνάβας καλεί επίσης το υπουργείο Υγείας «να δώσει γενναία κίνητρα στις άγονες αυτές ειδικότητες και να προκηρύξει επαρκή αριθμό θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, ώστε να προσελκύσει γιατρούς στις προκηρύξεις και να παραμείνουν οι ήδη υπηρετούντες στις θέσεις τους».
Σιάσος
Θα καλυφθούν
Αναισθησιολόγοι, παιδοαναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι και παθολόγοι, τέλος, είναι οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες λείπουν κατά κόρον από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας μας. Αυτό σημειώνει στην «Α» ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει επίσης ότι «στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, με τις 270 νέες θέσεις επίκουρων καθηγητών από το υπουργείο Υγείας, θα καλυφθούν πολλές υποστελεχωμένες κλινικές».
ven.ygeia@gmail.com