Δέκα μέρες ήταν ο φάκελος-βόμβα σε γραφείο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Γ. Φλωρίδης: «Έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας»
18:09 - 14 Φεβρουαρίου 2024

Επί δέκα ολόκληρες μέρες τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης «έκρυβαν» τη βόμβα με την ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας που ήταν ικανή να προκαλέσει μακελειό, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, ο «παγιδευμένος» φάκελος που είχε παραλήπτη μια εφέτη ανακριτή βρισκόταν κλειστός πάνω σε γραφείο μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία, από τις αρχές του μήνα.

Αυτό συνέβη επειδή η δικαστική λειτουργός έλειπε με αναρρωτική άδεια και όταν επέστρεψε, ευτυχώς, βρισκόταν με τον σύζυγό της, απόστρατο αξιωματικό, ο οποίος διαπίστωσε καλώδια και σύρματα στο δέμα και σήμανε συναγερμό. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από 500 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας που θα προκαλούσε έκρηξη η οποία θα έπληττε τουλάχιστον έξι γραφεία.

Την υπόθεση ανέλαβε αμέσως η Αντιτρομοκρατική σε μία προσπάθεια να φτάσει πιο σύντομα στον αποστολέα του φακέλου, ο οποίος δεν είχε περάσει τον απαραίτητο έλεγχο. Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν να ληφθούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα για την ασφάλειά τους και διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα. Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος με ανακοίνωσή του έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα: «Δηλώνουμε ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».

Θέση πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο»: «Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από εκεί στο γραφείο μιας άλλης προέδρου δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους». Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε άγιο, αλλά δεν μπορεί ο άγιος να φυλά τα δικαστήρια. Πρέπει η πολιτεία να κάνει ένα σχέδιο για την προστασία αυτών των χώρων».

Στο μεταξύ, οι δικαστικοί υπάλληλοι που βίωσαν στιγμές αγωνίας εκπέμπουν «SOS» καθώς ενώ έχουν εκπαιδευτεί και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, κάθε φορά ζουν με την αγωνία μην εκραγεί ο μηχανισμός. Από χθες, πάντως, τους ζητήθηκε να επιδεικνύουν την ταυτότητα του δικαστικού υπαλλήλου, ενώ απείχαν από τα καθήκοντά τους από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Εύα Παπαδάτου