Η τελευταία «απόδραση»

18:24 - 7 Φεβρουαρίου 2024

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου νοσηλευόταν με νεφρική ανεπάρκεια, ο 73χρονος Βαγγέλης Ρωχάμης, ο κακοποιός που απέκτησε το προσωνύμιο «Πεταλούδας» εξαιτίας των 10 αποδράσεων που είχε πραγματοποιήσει από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας τις δεκαετίες του ’70, ’80 και ’90.

Ο «Πεταλούδας», σύμφωνα με τον ογκωδέστατο φάκελό του, έζησε 31 χρόνια στην παρανομία με το πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι του, 22 χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις φυλακές της χώρας και τα τελευταία 24 χρόνια της ζωής του έκανε στροφή 180 μοιρών, ζώντας υπό τους κανόνες του Ελληνικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, ο Βαγγέλης Ρωχάμης καταδικάζεται σε φυλάκιση το 1976 έπειτα από την κλοπή ενός σπάνιου γραμματόσημου από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Εύβοια. Ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ληστεία του διαβόητου κακοποιού, ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποιεί σωρεία ληστρικών επιθέσεων, με σημαντικότερη όλων μια επίθεση με λεία 60.000.000 δραχμές. Το ποσό που φέρεται να άρπαξε κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του υπολογίζεται σε πάνω από 100.000.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, το ποσό ξεπερνά τα 170.000.000 ευρώ.

Ο «Πεταλούδας»

Η ζωή του «Πεταλούδα» έτσι και αλλιώς ήταν χτισμένη πάνω σε έναν μύθο, οπότε η αλήθεια δεν θα γίνει ποτέ γνωστή.

Ο Ρωχάμης έπειτα από κάθε απόδραση κατάφερνε να εξαφανίζεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες για μήνες ή και χρόνια, έως ότου συλληφθεί ξανά. Πέρασε από τα σκληρότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εκείνης της εποχής. Αλικαρνασσός, Κορυδαλλός, Κέρκυρα και Χαλκίδα είναι οι φυλακές από τις οποίες κατάφερε να αποδράσει. Όχι όμως και από αυτές της Πάτρας, και αυτό διότι, όσο καιρό έμεινε εκεί, βρισκόταν στην απομόνωση.

Ο ίδιος, όπως υποστήριζε σε συνεντεύξεις του, δεν ήθελε ποτέ να κάνει κακό σε άλλον άνθρωπο και για αυτό τον λόγο ουδέποτε σκότωσε κάποιον διώκτη του ή άλλους κακοποιούς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε φάει αρκετό ξύλο από δεσμοφύλακες σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών, ενώ είχε ρίξει και χειροβομβίδα σε διώκτες του.

 Δύο γάμοι και δύο κόρες

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης μέσα στα 73 χρόνια της ζωής του παντρεύτηκε δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο κόρες, μια εκ των οποίων έχει γίνει γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια. Η πρώτη του γυναίκα όμως δεν άντεχε να ζει υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών που καταζητούσαν τον δραπέτη Βαγγέλη, με αποτέλεσμα να χωρίσουν.

Ο δεύτερος γάμος του ήρθε μετά την οριστική αποφυλάκισή του το 2000 με βούλευμα. Έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια παρανομίας, ο Ρωχάμης αποφάσισε να ζήσει στο πλαίσιο της νομιμότητας, εκπλήσσοντας τόσο τους αστυνομικούς όσο και τους ίδιους τους πρώην συνεργούς και συγκρατούμενούς του. Στη γενέτειρά του, το Λευκαντί της Εύβοιας, αρχικά είχε ανοίξει μια καντίνα και αργότερα λειτουργούσε μέχρι πρότινος ένα μεζεδοπωλείο, από το οποίο είχαν παρελάσει πολλοί γνωστοί παλιοί «παράνομοι», πρώην διώκτες του, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και γενικότερα απλός κόσμος που είχε «θαμπωθεί» από τον μύθο που είχε καταφέρει να χτίσει γύρω από το όνομά του.

Λίγες φορές στα 73 του χρόνια ο «Πεταλούδας» είχε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που επέλεξε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο ίδιος, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δήλωνε αμετανόητος κακοποιός, υποστηρίζοντας πως έζησε τη ζωή του σε όλες τις εκφάνσεις της χωρίς να μετανιώνει για τίποτε. Είχε αρκετές συντρόφους και φίλες που τον έκρυβαν στα χρόνια της παρανομίας, ενώ ήταν λάτρης των μπουζουκιών, όπου σκορπούσε πολλά από τα κλεμμένα.

Σε μία από τις συνεντεύξεις του, ο Ρωχάμης αναφερόμενος στα κλεμμένα χρήματα, είχε υποστηρίξει: «Τα έτρωγα, τα έδινα… είχα βοηθήσει παιδάκια που είχαν καψίματα και ήθελαν πλαστικές, άλλα που χρειάζονταν εγχειρίσεις. Το να είσαι κακοποιός είναι ακριβό σπορ. Έπρεπε να νοικιάζω 12-13 διαμερίσματα ταυτόχρονα. Ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω ανθρώπους για να μου φέρνουν αυτοκίνητα, τα όπλα».

Πώς έφυγε σαν… κύριος από τις φυλακές Κορυδαλλού

Ο Ρωχάμης, για αρκετούς κρατούμενους, έγινε ο άνθρωπος που ήθελαν να μοιάσουν, μετά τις θεαματικές του αποδράσεις. Στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου, προ δεκαετίας, ο ίδιος ο «Πεταλούδας» περιέγραψε πώς κατάφερε να διαφύγει σαν… κύριος από τις φυλακές Κορυδαλλού: «Για να πάμε στο επισκεπτήριο περνούσαμε τουλάχιστον δέκα πόρτες. Άλλες ήθελαν κλειδιά και άλλες όχι. Όταν περνούσαμε από τη γραμματεία, είδα ότι τα κλειδιά ήταν περασμένα σε ένα ταμπλό. Όταν τα είδα την πρώτη φορά, φρόντισα να έχω ένα κομμάτι πλαστελίνης μαζί μου. Όταν πέρναγα από εκεί -συνήθως όταν επέστρεφα από τα δικαστήρια- και είχα χρόνο δέκα λεπτά μέχρι να έρθει η σειρά μου, έπαιρνα ένα κλειδί και μπαμ (σ.σ.: το έβαζε πάνω στην πλαστελίνη). Πέρασαν δέκα μήνες, ίσως και χρόνος, για να πάρω τα πέντε έξι κλειδιά που χρειαζόμουν. Τα έδινα σε κάποιον έξω και μου τα έφτιαχνε. Το να ανοίξεις όλες τις πόρτες ήταν θέμα υπομονής».

sompolosgeorge@gmail.com