Η Πάτρα λέει «όχι» στις τηλε-εξετάσεις

16:15 - 5 Φεβρουάριος 2024

Κρίσιμη εβδομάδα για τις καταλήψεις και τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Στην πλειονότητα των σχολών που τελούν υπό κατάληψη αποφασίστηκε τα μαθήματα να δοθούν διαδικτυακά ώστε να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν έγινε. Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε προκαταρκτική ποινική έρευνα για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων, που απορρέουν από την άρνηση των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως.

Σήμερα ξεκινούν γενικές συνελεύσεις φοιτητών για το μέλλον των καταλήψεων, οι οποίες σε αρκετά τμήματα έχουν αρχίσει να «σπάνε» μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που έγινε δεκτή από την Σύνοδο των Πρυτάνεων για εξετάσεις εξ αποστάσεως, και ως εκ τούτου οι καταλήψεις έπαψαν να είναι μέσο πίεσης για την τύχη του εξαμήνου. Επίσης, υποχρεωτική θεωρείται η τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Οδυσσέα Ζώρα.

Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη Βουλή άμεσα είναι πιθανό να συντηρήσει το κλίμα των κινητοποιήσεων μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου.

Ο πρωθυπουργός

«Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μη χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου», λέει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του και αναφέρει: «Ακούω μια κριτική περί του “αδιάβλητου” των τηλε-εξετάσεων, όμως, ας είμαστε ειλικρινείς: πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις, και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση». «Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων, που δοκιμάστηκε και στην πανδημία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αρνητικό πάντως στην εξ αποστάσεως εξέταση είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η σύγκλητος ανακοίνωσε ότι την απόφαση για ψηφιακές εξετάσεις θα τη λάβουν μόνο τα τμήματα που επηρεάζονται από τις καταλήψεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ το πλαίσιο είναι να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακές εξετάσεις. Την ίδια ώρα έληξε η κατάληψη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται 22 τμήματα.

Δύο παραιτήσεις 

Τις παραιτήσεις τους κατέθεσαν ο πρόεδρος, Ηλίας Κολοβός, και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση που ελήφθη από τη σύγκλητο του ιδρύματος για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων. Η ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των μελών ΔΕΠ, κήρυξε απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου, στηρίζοντας, όπως λέει, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και την ανυπακοή των μελών ΔΕΠ στην υποχρέωση ηλεκτρονικών εξετάσεων.

isminichar@yahoo.gr