Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες η λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων, η οποία καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία.
Κάθε νοσοκομείο που είναι υπεύθυνο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων προχωρά στην εκκαθάριση της λίστας που τηρεί, αφού επιβεβαιώσει ότι κάθε ασθενής που είναι ήδη ενταγμένος στην υφιστάμενη λίστα χειρουργείου επιθυμεί να παραμείνει εγγεγραμμένος σ’ αυτή. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία και όσοι δεν επιθυμούν διαγράφονται. Κάθε θεράπων χειρουργός εντάσσει στην ψηφιακή πλατφόρμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εγγραφή του ασθενούς, σύμφωνα με τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό βάσει συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης και κριτηρίων, όπου προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Έτσι, για περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, που η αναμονή θα επηρέαζε το αποτέλεσμα, αυτή περιορίζεται σε δύο εβδομάδες. Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη που τυχόν καθυστέρηση θα μπορούσε να τα επηρεάσει, θα οδηγούνται στο χειρουργείο τις επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες. Ασθενείς που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, ωστόσο η εξέλιξη της νόσου είναι πιο αργή, θα πρέπει να περιμένουν από 7 έως 12 εβδομάδες ενώ εκείνοι με ήπια συμπτώματα από 13 έως 24. Τέλος, για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής είναι από 25 εβδομάδες και πάνω.
Σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης της υγείας του ασθενούς και διενέργειας της επέμβασης σε διαφορετικό χρόνο, ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει το σύστημα. Ο ασθενής ενημερώνεται από το νοσοκομείο για την προγραμματισμένη ημερομηνία του χειρουργείου του, πληροφορία που λαμβάνει και από την ΗΔΙΚΑ με e-mail η μέσω της εφαρμογής MyHealthApp.