Στον «αέρα» βρίσκεται η εξεταστική περίοδος για χιλιάδες φοιτητές, λόγω των καταλήψεων στις οποίες έχουν προχωρήσει αριστερές ομάδες σε διάφορες σχολές. Για μία ακόμα χρονιά, αυτή τη φορά με αφορμή την αντίδραση στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μικρές μειοψηφίες αποφασίζουν να βάλουν «λουκέτο» στα πανεπιστήμια, με χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους.
Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες εγκύκλιο που προβλέπει τη διαδικτυακή εξεταστική φοιτητών. Η εγκύκλιος, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρει ότι «η εξεταστική των φοιτητών μπορεί να πραγματοποιηθεί με ψηφιακά μέσα» λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων. Την τελική απόφαση θα λάβουν πάντως τα πανεπιστήμια. Φοιτητές ωστόσο, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις πανεπιστημιακών που κάνουν λόγο για υποβάθμιση της διαδικασίας, ζητούν να δώσουν ακόμα και εξ αποστάσεως εξετάσεις, αρκεί να μη χαθεί το εξάμηνο.
Τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι ύστερα από αίτημα του υπουργού Παιδείας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα: «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια». Η έκτακτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Κ. Πιερρακάκη.
Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΑΕΙ ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης».
Τα «λουκέτα»
Υπό κατάληψη τελούν οι παρακάτω σχολές στην Αθήνα: Φιλοσοφική, Νομική, Ιατρική, Οικονομικό ΕΚΠΑ, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωλογικό, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών. Επίσης, σχολές του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Στη Θεσσαλονίκη η Νομική Σχολή, το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, το Τμήμα Πληροφορικής και Ψυχολογίας.
Στην Πάτρα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το Φυσικό και η Αρχιτεκτονική Σχολή, ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Τμήμα Νηπιαγωγών και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό.
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και τμήματα του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αγωνιούν οι φοιτητές
Επιστολή στην Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έστειλαν 321 φοιτητές, ζητώντας λύση για την εξεταστική, ακόμα και με εξέταση εξ αποστάσεως. Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων στη γενική συνέλευση ήταν αντίθετη με τη συνέχιση της κατάληψης, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα και ζητούν λύση τουλάχιστον για τους επί πτυχίω συμφοιτητές τους.
Στη Νομική του ΑΠΘ οι ακαδημαϊκοί είπαν ότι «η διαμαρτυρία δεν μπορεί να φτάνει στα άκρα που να παρεμποδίζει φοιτητές», ωστόσο οι καταληψίες έβαλαν «λουκέτο» στο κτίριο για να μη γίνει η εξεταστική.
Επεισόδια μετά το συλλαλητήριο
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο χθεσινό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου και όταν ο κύριος όγκος της πορείας άρχισε να διαλύεται, ομάδα περίπου 50 αγνώστων ατόμων, που συγκεντρώθηκε στο ύψος του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων, έσπασε τζαμαρίες καταστημάτων και έβαλε φωτιά σε κάδους στην οδό Στουρνάρη.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, που είχαν κηρύξει και τρίωρες στάσεις εργασίας για δασκάλους και καθηγητές. Οι φοιτητές αρχικά συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και κρατώντας πανό. Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Είναι το τρίτο συλλαλητήριο των φοιτητών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μη κρατικά πανεπιστήμια, θέμα που έχει δημιουργήσει εντάσεις μέσα στις γενικές συνελεύσεις, καθώς υπάρχουν φοιτητές που εμμένουν στην απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων και φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα και να δώσουν εξετάσεις.
ΙΝΦΟ: Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Τα υποχρεωτικά μαθήματα κάθε προγράμματος σπουδών δεν υπολείπονται των 39 διδακτικών ωρών.