Η εξουθένωση μιας αναισθησιολόγου

Η 44χρονη κατέρρευσε μέσα στο «Παπανικολάου»
16:03 - 19 Ιανουαρίου 2024

Εγκεφαλικό λίγο μετά τη λήξη της εφημερίας της έπαθε αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», με το νέο αυτό περιστατικό να φέρνει για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το φλέγον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Η αναισθησιολόγος, η οποία κατέρρευσε μετά το τέλος μιας «βαριάς» γενικής εφημερίας, ανέφερε ότι μούδιασε το πρόσωπό της, με τους άλλους γιατρούς να την οδηγούν κατευθείαν σε κρεβάτι. Η ίδια μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί της.

«Καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει και ήρθε η νευρολόγος και διαπιστώσαμε ότι ήταν εγκεφαλικό. Κάναμε θρομβόλυση, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε η 44χρονη στον ΑΝΤ1. «Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες. Είμαστε μέσα κι έξω από τα χειρουργεία συνέχεια. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο. Τον Οκτώβριο μία συνάδελφος κινδύνεψε να χάσει το μάτι της, ενώ μία άλλη τον Δεκέμβριο έπεσε μετά την εφημερία και χτύπησε το χέρι της και είναι ακόμα σε αναρρωτική», είπε η γυναίκα, αποδίδοντας όσα συμβαίνουν στην υπερκόπωση.

Και κατέληξε: «Ένας ένας καταρρέουμε, κάποια στιγμή θα γίνει λάθος και σε ασθενή». Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ευχήθηκε «περαστικά» χθες στην αναισθησιολόγο του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Ζήτησε επίσης «συγγνώμη» εκ μέρους του κράτους και χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη αναισθησιολόγων στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΣΥ ζητά αναισθησιολόγους και δεν μπορεί να βρει».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ακόμη ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει ειδική αναφορά ότι υπάρχει σε όλον τον δυτικό κόσμο πρόβλημα με αναισθησιολόγους. Αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερα χειρουργεία σε νοσοκομεία της πόλης, με καθόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές, και πάλι με δυσκολία πείστηκαν ορισμένες κλινικές και ιατροί να πάνε στη Θεσσαλονίκη».