Εμβόλια για COVID με 5 ευρώ στα φαρμακεία!

Άδ. Γεωργιάδης: Δωρεάν στις δημόσιες δομές - Στους 1.000 νεκρούς μόνο 2 είχαν κάνει το «επικαιροποιημένο»
15:58 - 19 Ιανουαρίου 2024

Το κόστος για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ιδιωτικό ιατρείο ή φαρμακείο θα φτάνει έως τα πέντε ευρώ, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «η αρχική σκέψη είναι να διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας, και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ». Ο ίδιος τόνισε πώς πλέον πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού, όπως κάνουμε το εμβόλιο για τη γρίπη. Πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού COVID και να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά μέσα στο δωδεκάμηνο. Σημείωσε ακόμη ότι «στους 1.000 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, μόνο οι δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το φετινό εμβόλιο, το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Καμία διαγραφή προστίμου

Ερωτηθείς για τη διαγραφή προστίμων από πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έναντι του κορωνοϊού, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί το πρόστιμο σε κανέναν πολίτη, λέγοντας ότι «στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα φοιτητικά δάνεια. Όσοι έχουν πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Πρόστιμα βάζουν όλα τα κράτη. Τα πρόστιμα δεν μπήκαν για εισοδηματικούς λόγους, αλλά ως πίεση για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΟΔΥ για το διάστημα 8-14 Ιανουαρίου, αύξηση παρατηρήθηκε και πάλι στον αριθμό των θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δείκτες εμφανίζουν μείωση. Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές ασθενών μειώθηκαν θεαματικά στις 1.162, έναντι των 1.679 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν επίσης στους 68, έναντι 78. Οι θάνατοι ασθενών ανήλθαν στους 103, έναντι των 93 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέσσερις νέοι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Αντιρρήσεις γιατρών για τις παρενέργειες

«Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε, προς όφελος της δημόσιας Υγείας, στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος». Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, απαντώντας στις αιτιάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σύμφωνα με τις οποίες ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Απόστολος Βαλτάς αναφέρει επίσης ότι «εδώ και τρία χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, αλλά και η Αγγλία, βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων. Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων. Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών, οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισημαίνει τα εξής: «Πρώτον, οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς, αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στη μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης».