Τη διαγραφή όλων των προστίμων τα οποία είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ηλικιωμένους κατά βάση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση, την οποία αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά ήδη το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού να διενεργείται ακόμη και από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.
Αυτά ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι τεράστια η συμβολή του εμβολιασμού», αλλά «αυτή η εποχή των ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων για τα εμβόλια πρέπει να τελειώσει. Τα εμβόλια σώζουν ζωές, δεν μπορεί όμως να γίνονται με το ζόρι».
Η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των προστίμων μένει να δούμε αν θα επιφέρει επίσης την άρση του αποκλεισμού από το δημόσιο σύστημα υγείας για τους, ελάχιστους πλέον, υγειονομικούς οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν ποτέ έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ακόμα την ανάπτυξη μίας μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία θα εξηγεί την αξία και τη σημασία του εμβολιασμού για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, είτε αυτός αφορά τον νέο κορωνοϊό είτε αφορά τη γρίπη, ενώ ο ίδιος προανήγγειλε ότι στις προσεχείς ημέρες, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, θα προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων για την απομείωση της πίεσης η οποία ασκείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.
«Δεν υπάρχει για το υπουργείο Υγείας κανένας αποδεκτός αριθμός θανάτων», τόνισε, μεταξύ άλλων, από τη δική της πλευρά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 210.000 εμβολιασμοί με το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, ενώ έχουν προγραμματιστεί επίσης 60.000 ραντεβού για εμβολιασμό.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε ακόμη ότι το 60% των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί κατά της γρίπης και υπογράμμισε ότι «κάθε διασωλήνωση, κάθε θάνατος μας ενδιαφέρει».
Από τη δική της πλευρά, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, επισήμανε ότι μόλις οι δύο από τους περίπου 90 διασωληνωμένους με COVID-19 ή/και γρίπη έχουν εμβολιαστεί, ενώ η ίδια σημείωσε ότι «η κλινική εικόνα της φετινής γρίπης είναι πάρα πολύ κακή».
«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό», τόνισε επίσης η κυρία Κοτανίδου και υπογράμμισε ότι «προχθές ήταν η πρώτη μέρα κατά την οποία οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα εξιτήρια», ενώ «εδώ και τρεις τέσσερις ημέρες βλέπουμε μία σημαντική μείωση στις αιτήσεις για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την COVID-19».
Η γρίπη θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη την ανοδική πορεία της, με τη θετικότητά της να βρίσκεται τώρα πάνω από το 40%, ενώ ο νέος κορωνοϊός δείχνει αυτή τη στιγμή μία σταθεροποίηση ως προς τη διασπορά του. Αυτό ανέφερε, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι κυριαρχεί στη χώρα μας το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1).